Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, 10 yıllık tahvil faizlerinin kritik %5 seviyesinin üzerini test etmesinin yarattığı endişelerle genel olarak satıcılı seyir izledi. Bu arada jeopolitik gerilim cephesinde İsrail’in kara harekatını ertelediğini duyurması ile Altın Ons ve petrol fiyatlarında hafif geri çekilmeler görüldüğünü belirtmek isteriz. Petrol varil başına 91 dolar seviyesine yakınsarken, Altın Ons fiyatı 1.964 dolar ons seviyesine kadar geriledi. Tahvil faizleri cephesinde de petrol fiyatlarının jeopolitik gerilimle yüksek seviyelerini sürdürmesine ek olarak, geçtiğimiz günlerde Fed Başkanı Powell’ın sıkılaştırmacı patikanın devam edebileceğini vurgulayan söylemleri yükseliş eğiliminin temelini oluşturuyor. Dün %5,02 seviyesini test eden 10 yıllık tahvil faizleri, jeopolitik riskler sebebiyle %4,85 seviyesinden kapandı. %5 seviyesi 10 yıllık tahvil faizleri özelinde Fed’in yakın gelecekte faiz indirimine gitmeyeceğini işaret eden bir psikolojik ölçüt olma niteliği taşıdığından hisse senedi piyasalarının da baskılanmasına neden oluyor. Faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan 2 yıllık tahvil faizi ise gün içinde %5,13 seviyesini test ettikten sonra %5,04 seviyesinden kapandı. Yükselişini sürdürmek için alanı olan tahvil faizlerinde yukarı yönlü seyrin devam etmesi durumunda makroekonomik görünümün daha da baskılanması kaçınılmaz olacaktır. Faiz artırım beklentilerine baktığımızda, Kasım ayı FOMC toplantısında federal fonlama oranının %5,25-5,50 bandında sabit bırakılacağı beklentisi piyasada %98,4 oranında fiyatlanıyor. Bu oran geçen hafta başında %94,8 seviyesindeydi. Aralık ayı toplantısı için de federal fonlama oranının sabit tutulacağı beklentisi piyasada %74,6 seviyesinde fiyatlanıyor. Geçen hafta başında bu oran %65,7 seviyesindeydi. Bu arada VIX endeksinin de 21,2 ile Mart ayından bu yana zirve seviyesindeki seyrini sürdürüyor. Dow Jones endeksi %0,58 kayıpla 32.936,41 seviyesinden, S&P 500 endeksi %0,17 düşüşle 4.217,04 seviyesinden kapatırken, Nasdaq endeksi ise %0,27 değer kazancıyla 13.018,33 seviyesinden kapandı. Bilançolar cephesinde, bugüne kadar karlarını açıklayan S&P 500 şirketlerinin %26’sı karlarını açıkladı. Bu şirketlerin 55’inin sonuçları piyasa beklentisini aştı. Geçen hafta bu oran %9 seviyesindeydi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise bölge özelindeki olumsuz makro veri akışlarına rağmen, Çin varlık fonunun ETF alımlarının piyasalara sağladığı destekle pozitif eğilimli karışık seyrin öne çıktığını izliyoruz. Ayrıca, BoJ’un tahvil alım programını duyurması da bankanın tahvil faizleri cephesindeki yükseliş eğilimini yavaşlatmak için kritik bir adım olarak görülebilir. Makro veriler cephesinde Japonya bileşik PMI Ekim ayı öncü verisi aylık bazda 2,2 puan düşüşle 49,9 seviyesine geriledi. Aralık 2022’den bu yana ilk kez düşüş kaydeden verideki gerilemede imalat sektörü aktivitesindeki daralma ve hizmet sektörü aktivitesindeki yavaşlama belirleyici oldu. Ayrıca Avustralya’da da bileşik PMI verisi aylık bazda 4,2 puan düşüşle 47,3 ile son 21 ayın dip seviyesine geriledi. Artan maliyet ortamında iş güvenindeki düşüş ve yeni siparişlerdeki azalma nedeniyle üretimdeki gerileme verideki görünümde etkili oldu. Güney Kore’de de bu sabah ÜFE verisi takip edildi. Eylül ayı verisi %1,3 artışla yükseliş eğilimini ikinci aya taşıdı. ABD vadelilerde ise alıcılı seyir görülüyor. Bugün ABD’de Philadelphia Fed hizmet aktivitesi, Richmond Fed imalat endeksi, Richmond Fed iş koşulları ve PMI verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Philadelphia Fed hizmet aktivitesi Eylül ayı verisi aylık bazda 3,5 puan düşüşle -16,6 seviyesine gerilemişti. Richmond Fed imalat endeksi 12 puan artışla 5 seviyesine yükselirken, Richmond Fed iş koşulları endeksi 6 puan düşüşle -5 seviyesine gerilemişti. PMI verileri cephesinde de Ekim ayı öncü imalat PMI verisinin aylık bazda 0,3 puan düşüşle 49,5 seviyesine gerilemesi, hizmet PMI verisinin de 0,7 puan düşüşle 49,4 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde de PMI verileri takibimizde olacak. İmalat PMI öncü verisinin aylık bazda 0,1 puan artışla 43,5 seviyesine, hizmet PMI verisinin de 0,3 puan artışla 49 seviyesine yükselmesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de haftalık mortgage başvuruları ve yeni konut satışları verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 13 Ekim haftasında mortgage başvuruları haftalık bazda %6,9 gerilemişti. Eylül ayı yeni konut satışları verisinin ise aylık bazda %1 artışla 682k seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

 

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı