İSTANBUL (AA) - Securitas Alarm, hırsızlıkla karşı karşıya kalanların neler yapması gerektiğini açıkladı.

Securitas Alarm'dan yapılan açıklamaya göre, gerçekleşen hırsızlık oranları zaman içerisinde dalgalanma gösterse de yaşam alanında davetsiz bir misafirin bulunma olasılığı her zaman korkutucudur.

Securitas Alarm böyle bir durumla karşılaşılması durumunda olayın nasıl ele alınması gerektiğine dair önerileri sıraladı.

Açıklamada, hırsızlık olayları sonrasında hızlı hareket etmenin kritik önem taşıdığı bu yüzden kayıpları belirlemek için varlıkları kontrol etmekte acele edilmesi gerektiği ve telefondaki güvenlik kamerası veya görüntülü kapı zili uyarılarının kontrol edilmesi gerektiği belirtildi.

İstenmeyen durumlarla karşı karşıya kalındığında adrenalinin ve kalp atış hızının yükselmesinin normal olduğu belirtilirken, karar verebilmek, zihni ve bedeni sakinleştirmek için birkaç derin nefes alınması gerekiyor.

Yüksek stres yoğunluğunun yaşanacağı durumlarla başa çıkmak için gerekli profesyonel bir eğitim olmaması halinde, işleri daha tehlikeli hale getirmemek adına ateşli silahlar gibi caydırıcılara yönelmekten kaçınılması bildirildi.

- "Kaçıp kaçamayacağınızı belirleyin"

Evde birinin olduğu fark edildiğinde kötü niyetli kişiyle herhangi bir karşılaşma yaşamaktan kaçınılması gerektiği aktarılırken, şu ifadelere yer verildi:

"Can güvenliğinizi korumak için derhal güvenli bir çıkış yolu bulmaya yönelin. Şayet güvenli bir kaçış yapma ihtimaliniz yoksa, düşük risk alarak çıkabileceğiniz pencereleri veya saklanabileceğiniz yerleri belirlemeye çalışın. Eğer bir yangın merdiveniniz varsa , onu kullanmayı deneyin.

Davetsiz misafir sizinle dış kapınız arasındaysa ve pencereden dışarı çıkamıyorsanız, kendinizi banyoya, yatak odasına ve hatta bir dolaba kapatın. Kapıyı kilitleyin ve mümkünse bir barikat kurun. Olabildiğince sessiz kalmaya çalışın. İster kaçıyor ister saklanıyor olun, yardım almak için bir an önce 155'i arayın. Telefonda alçak sesle ve görevlilerin sizi kolayca anlaması adına yavaşça konuşmaya özen gösterin.

Görüşme esnasında yetkiliyle acil durumunuzun ne olduğunu, telefon numaranızı ve adınızı, evde sizden başka kimlerin olduğunu, şayet gördüyseniz davetsiz misafire ilişkin ayırt edici özellikleri, sizin ve hane halkının diğer üyelerinin bulunduğu yer bilgisini paylaşın."

Açıklamada, güvende olunduğunda kırılan veya çalınan her şeyin not edilmesi gerektiği belirtilirken, "Böylece polise ayrıntılı bir rapor hazırlayarak emniyet güçlerine yardımcı olabilirsiniz. Yapılan araştırmalar hırsızlıkları önlemenin en etkili yolunun alarm ya da bir kamera sistemi olduğunu gösteriyor. Bu konuda profesyonel bir destek alarak kendinizi ve sevdiklerinizi koruma altına alabilirsiniz." ifadeleri kullanıldı.