Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’ncü kuruluş yıldönümünde, “100 Yılın Koşusu” başlığı ve 45 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilecek Türkiye İş Bankası 45. İstanbul Maratonu’nun tanıtımı için basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında, sırasıyla; Spor İstanbul Genel Müdürü Renay Onur, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintımar, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu birer konuşma yaptı.

“Bir maratonu tamamlamak için belirli bir hedef koymak, bu hedefe ulaşmak için de düzenli ve disiplinli bir antrenman düzenine sahip olmak şarttır.” diyen İmamoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Kendinizi 42 kilometreyi aşan ve bu koşuyu hazırlarken, hedeflerinize uygun bir şekilde çalışmalı ve mutlaka hazır olmalısınız. Atatürk ve Cumhuriyet’imizi kuran tüm arkadaşlarının belki de belki de en iyi yaptığı şey; savaşlardan çıkmış, iş gücünün büyük bölümünü ne yazık ki kaybetmiş, ekonomik anlamda geri kalmış milletin önüne ne olursa olsun modern ve çağdaş hedefler koymaları, aslında bizim muazzam bir başlangıç anımız. Genç Cumhuriyet’imizin uygarlık yarışına çok büyük dezavantajlarla girdiğini hepimiz biliyorduk. Önümüze geçip, farkı açan ülkeleri yakalamak, onların düzeyini yakalayıp, geçmek çok zor görünüyordu. Hatta belki birçoğu için o dönemde imkansız gözüküyordu. Ülkemizin kurucularının yılmadan, doğru hedefler koyarak buna uygun devrimlerle insanlarımızın hayatına taşındığında -eğitimden birçok alana kadar- ilime ve özellikle çağdaş bilime duyulan güvenle yol yürümenin, bu yolculuğun önemli bir karakteri olduğunu ifade etmek isterim.”

“İş Bankası Kumbara dergisi peşinde koşan çocuğun İBB Başkanı olması Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ürünü”

29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in kurulmasının ardından, 2 Kasım 1923 Pazar günü de Türkiye Milli Olimpiyat Cemiyeti'nin kurulduğu bilgisini paylaşan İmamoğlu, “Muhteşem bir bakış. Ve Ocak 1924’te Milli Olimpiyat Cemiyeti yasamız çıkartılıyor. Paris 1924’te de 22 sporcumuzla oraya katılımda bulunuyoruz. 100 yıl sonra, yine Fransa'da, Paris'te, bu sefer 100’ün üzerinde sporcumuzla birlikte olacağız. Güçlü koşu karakteriyle, 2036’da, İstanbul'u dünyanın en güzel olimpiyatını gerçekleştirecek iradeyi ortaya koyan şehir olmak arzusuyla yola devam ediyoruz. Türkiye'nin daha ilk günlerinden itibaren olimpik bir ülke, İstanbul'un da olimpik bir kent olduğunu bütün dünyaya, bu maraton tutkumuzla ve 2036’daki inşallah ev sahipliğimizle ispat edeceğiz” dedi. 45. İstanbul Maratonu’na, Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle 1924’te kurulan Türkiye İş Bankası’nın sponsor olmasının önemine dikkat çeken İmamoğlu, “İki kurumun bir araya gelmesinden ve böylesi bir maratonu, birlikte 100’ncü yılda başarmamızdan büyük bir kıvanç duymaktayım. Çocukken ilkokul birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci sınıflarda İş Bankası'nın önünde, ‘Kumbara Dergisi’ için, banka açılmadan kapıyı bekleyen bir çocuğun, bugün İstanbul'da, İş Bankası'yla birlikte İstanbul Maratonu'nu hazırlayan ve koşturan bir Belediye Başkanı olmak, sanırım Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ürünü olsa gerek” şeklinde konuştu.

“Sokaklarında spor yapılabilen bir kent, sürdürülebilir bir yaşama sahip bir kenttir”

“Sokaklarında spor yapılabilen bir kent, sürdürülebilir bir yaşama sahip bir kenttir” diyen İmamoğlu, “Bu yıl ilkini düzenlediğimiz İstanbul Bisiklet Turu ile bunu bir kez daha anlattık. 45’incisini düzenleyeceğimiz maratonumuzla, bunun altını bir kez daha çizeceğiz. Kentimizin sokaklarında, caddelerinde ve dünyanın en eşsiz manzarasına sahip köprüsünde, dünyanın 4 bir yanından sporcuları konuk edeceğiz. İstanbul'un her köşesinde spor yapılabilen bir metropol olduğunu anlatacağız. Gelecekte birçok büyük spor organizasyonuna ev sahipliği yapmak için çok uygun bir aday olduğumuzu tüm dünya spor yönetim kurumlarına bir kez daha anlatacağız. Halk koşumuzda yine yüzbinler bir araya gelecek. İnsanlar yaş, cinsiyet, ekonomik durumlarına göre ayrılmadan beraber koşacaklar, İstanbul Boğazı'nı birlikte geçecekler. Toplumsal dayanışmanın, birlikteliğin, sporun insanları bir araya getirme gücünün en güzel örneklerini sergileyeceğiz. Türkiye İş Bankası 45. İstanbul Maratonu, dünyanın en güzel kentinde, birçok tarihsel ve kültürel mirasımızın çevresinde koşulacak. Tüm dünyaya ne kadar güzel bir kent olduğumuzu, dünyanın kültür başkenti olduğumuzu bir kez daha aktarma fırsatı ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.

Çiçek Solon Şensoy’u salona tanıttı

Toplantının özel bir konuğu olduğunu aktaran İmamoğlu, “17 yaşından itibaren olimpiyat hayaliyle yaşayan, dünyanın dört bir yanında koşan Çiçek Solon Şensoy bugün burada bizlerle. Atatürk'ün gösterdiği idealleri yaşayan ve yaşatan, Türkiye'nin ilk kadrolu kadın atletizm antrenörü olan sayın Şensoy'a, sporumuza kattıkları için teşekkürlerimi sunuyorum” sözleriyle Şensoy’u katılımcılarla tanıştırdı.

Hibya Haber Ajansı