Altınbaş Üniversitesinin “Cumhuriyetimizin 100. yılı” etkinlikleri kapsamında düzenlediği sergi, ülke genelindeki Güzel Sanatlar alanında eğitim ve öğretim veren fakültelerinin katkılarıyla gerçekleştirildi. “Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakülteleri ve Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri Öğretim Elemanları Sergisi 2023” resim sergisi, Resim, İllüstrasyon, Özgün Baskı, Moda Aksesuar ve Fiber Art, Yeni Medya, Fotoğraf, Geleneksel Türk Sanatları, Grafik Tasarım, Görsel İletişim Tasarım, Radyo, TV ve Sinema, Heykel ve Seramik alanlarındaki eserlerden oluşuyor. Türkiye genelinden 21 Üniversitenin Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesinin katıldığı sergi, 16 Kasım’a kadar üniversitenin Mahmutbey ve Gayrettepe yerleşkelerinde gezilebilecek.

Sanatçı kimliğinin yanı sıra akademisyen kimliği de olan Altınbaş Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurcan Perdahçı, sergi açılışındaki konuşmasında Türk Sanatının 100 yıllık dönüm noktalarını ile sanat ve akademi ilişkisi üzerinde durdu.  Perdahçı, Atatürk’ün, “Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözünü hatırlatarak geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz ve uluslararası alanda da eserleriyle çok tanınan Haluk Akakçe gibi nitelikli sanatçıların yetişmesinde güzel sanatlar fakültelerinin önemi bir rol oynadığını belirtti.

Perdahçı, “Bu kapsamda sanatın birleştiriciliği, kültürler arası etkileşimi ve köprü görevi görmesi bize çok geniş bir alan yaratıyor.  75 güzel sanatlar fakültesinin öğretim elemanları sergimizde aslında 100 yıllık Türk sanatı seçkisi sunuyoruz.” dedi.

Güzel Sanatlar eğitiminin ise günümüzde neredeyse tüm kentlere yayıldığını anlatan Perdahçı, bu niceliksel artışın, sanat eğitiminde nitelik tartışmalarını beraberinde getirdiğine değindi. Bugün Türkiye’de 50 devlet, 25 vakıf olmak üzere 75 tane güzel sanat ve tasarım eğitim veren fakülte olduğunu belirten Perdahçı, “Yurt sathına yayılan sanat eğitimi kurumlarının ya da sanat galerilerinin varlığının, bulunduklarını bölgenin ve kentin çehresini de çok değiştirdiğini, belli farkındalıklar oluşturduğuna dikkat çekti.

“Türk sanat eğitimi 141 yaşında”

Bugün 141 yaşında olan güzel sanatlar eğitiminin, 1882 yılında Sanayi Nefise Mektebi ile başladığının altını çizen Perdahçı, son olarak eğitimdeki gelişmeyi kronolojik olarak anlattı. “1914 yılında kızlar için oluşturulan şubesi İnas Nefise Mektebi ile kadınların da sanat eğitimi alabilmesine olanak sağladı. Cumhuriyet’in ilanından sonra kadın ve erkek şubeleri birleştirilerek karma eğitime geçildi.” dedi.  

Hibya Haber Ajansı