Buluşma 1908’de inşa edilen ve 1965’ten bu yana Ata Koleji tarafından kullanılan; ancak 6 Şubat depreminde zarar gören tarihi bir yapının bahçesinde gerçekleşti.  Babacan, yüz yüze teması önemsediklerini belirterek, “Çünkü yüz yüze olmak devamlı birbiriyle konuşuyor olmak. Yüz yüze olmak demek kimsenin birbirine sırtını dönmemesi demek. Yüz yüze olmak aynı zamanda ülkeyi mahallelere bölmeyip hep beraber yüz yüze bakacağımız bir cumhuriyette yaşıyor olabilmek demek.” dedi.

“Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kadar kolay vatandaşlık yok”

Göçmen sayısının fazlalığıyla ilgili endişelerini dile getiren vatandaşa Babacan şu yanıtı verdi:

“Şu anda Türkiye'ye Afganistan'dan harıl harıl insan geliyor. Bunların hemen hemen tamamı erkek, tamamı genç. Burada birinci mesele sınır güvenliği. Ama başka önemli konu da bu vatandaşlık verilmesi. İlgili kanun geçici koruma altındaki insanlar vatandaşlığa başvuramazlar diyor. Ama bir başka kanun da Cumhurbaşkanı tek imzayla istediğini vatandaş yapabilir diyor. İnanın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak kadar kolay bir vatandaşlık dünyada hemen hemen yok. Bu çok önemli bir konu.”

“Devletin ekonomideki rolü denetleme ve düzenlemedir”

Babacan, liberal ekonomi ve Atatürk’ün Devletçilik ilkesiyle ilgili değerlendirmesini soran Hataylı vatandaşa şu sözlerle yanıt verdi:

“Biz devletin ekonomideki rolünü denetleyen ve düzenleyen bir rol olarak görüyoruz. Bir de mecburen eğer tek el tarafından yürütülmesi gereken bazı işler varsa, onların özel sektöre verilmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Cumhuriyet'in kurulduğu yıllarda bütün imkanlar savaşlarda tüketilmiş. Dolayısıyla öyle bir dönemde devletin belli başlı sanayi hamlelerine öncülük yapması, örnek olması da çok kıymetliydi. Dolayısıyla o dönem için doğru olan belki de oydu.”

Hibya Haber Ajansı