Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi tarafından bugün düzenlenen basın toplantısında, ülke ekonomisinin ağustos ayında istikrarlı seyrini sürdürdüğü ve ekonomik kalkınmanın daha yenilikçi ve nitelikli bir yönde ilerlediği belirtildi.

Açıklanan verilere göre, ağustos ayında ülke genelinde yıllık geliri 20 milyon yuanın (yaklaşık 2,98 milyon dolar) üzerinde olan sanayi işletmelerinin katma değeri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2, bir önceki aya göre ise yüzde 0,54 arttı.

Ekipman imalatı ve yüksek teknoloji imalat sektörlerinde hızlı büyüme kaydedildi. Aynı dönemde endüstriyel robot üretimi yıllık bazda yüzde 34,6, 3D yazıcı ekipmanı üretimi yüzde 29,9 ve lityum iyon pil üretimi yüzde 57,2 yükseldi.

Hizmet üretim endeksi ağustos ayında yıllık bazda yüzde 4,1 arttı.

Ocak-ağustos döneminde tüketim malları ve hizmetlerinin toplam perakende satışları yıllık bazda yüzde 2,5 yükseldi. Tüketim mallarının perakende satışları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 artarak 32,76 trilyon yuana ulaştı.

Aynı dönemde ülkenin sabit varlık yatırımları yıllık bazda yüzde 7,2 gerileyerek 29,31 trilyon yuan olarak gerçekleşti.

Ağustos ayında mal ticaretindeki toplam ithalat ve ihracat hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,8 artarak 4 trilyon 645 milyar 500 milyon yuana ulaştı. İhracat yüzde 18,6 artışla 2 trilyon 727 milyar 400 milyon yuan, ithalat ise yüzde 21,7 artışla 1 trilyon 918 milyar 100 milyon yuan oldu.

Yılın ilk sekiz ayında mal ticaretindeki toplam ithalat ve ihracat hacmi yıllık bazda yüzde 17,6 artarak 34 trilyon 775 milyar 300 milyon yuana ulaştı. Kuşak ve Yol Girişimi işbirliğinde bulunulan ülkelerle yapılan ithalat ve ihracatın hacmi de yüzde 15,9 arttı.

Ocak-ağustos döneminde kent ve kasabalardaki kayıtlı işsizlik oranı yüzde 5,2 olarak kaydedildi. Ağustos ayında ise bu oran yüzde 5,3 oldu.

Ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 0,8, aylık bazda yüzde 0,4 yükseldi. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise yıllık bazda yüzde 3,8, aylık bazda yüzde 0,4 arttı. Ocak-ağustos döneminde TÜFE geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,9, ÜFE ise yüzde 2,0 yükseldi.

Hibya Haber Ajansı