McDonalds (MCD) bugün 2023 yılının 3. çeyreğine ilişkin açıkladığı bilançosunda 6.56 milyar dolarlık beklentinin %1.98 üzerinde 6.69 milyar dolar açıklanırken, hisse başı karı da 3.00 doların altında 3.19 dolar olarak açıklandı. Şirketin gelirinin bu çeyrekteki artışı müşterilerinin daha ucuz hamburger ve patates kızartmasına yönelik talebindeki artıştan kaynaklanmış. Küresel karşılaştırılabilir satışlar, tüm segmentlerdeki güçlü karşılaştırılabilir satışları yansıtarak ve %7.8'lik beklentilerin üzerinde %8,8 artış kaydederken, ABD satışları %8.1, uluslararası satışlar %8,3 artış gösterdi. Şirketin brüt Marjı geçen yılın aynı çeyreğindeki %58,7'den %57,7'ye düşüş yaşadı. McDonald's'a gelen ziyaretçi sayısı geçmiş iki ayda %1,1 ve %3,7 azalış kaydederken daha geniş sektör trendlerinin önünde kalmayı sürdürdü. Şirket, tüm yıl için marj beklentisini daha önce %45'ten %46'ya yükseltti.

HSBC (HSBA), bugün 2023’ün 3. çeyreğine ilişkin açıkladığı bilançosu beklentilerin altında kaldı. Vergi öncesi kar 7.7 milyar dolar olarak kaydedildi. Ilımlı gerçekleşen farklılık beklenenden daha yüksek gelen faaliyet gideri ve beklenenden daha düşük gelen iştirak karlılıklarından kaynaklandı. Bunlarla beraber sermaye pozisyonu beklenenden daha iyi gelen CET1 sermaye yeterlilik rasyosuyla(beklenti %14,7, gerçekleşen %14,9) ve beklenenden daha büyük olan 3 milyar dolarlık(beklenti 1,5-2 milyar dolar) hisse geri alım programının etkisiyle dengelenme yaşadı. Banka ayrıca Şubat ayına kadar tamamlanması planlanan 3 milyar dolar değerinde yeni bir hisse geri alım planını da duyurdu. Bu hamle, bu yılki toplam geri alımları 7 milyar dolara çıkaracak. Buna ek olarak HSBC, hisse başına 10 sentlik üçüncü bir ara temettü dağıtarak cari yıl için hisse başına toplam 30 sentlik ödeme elde etti. 2023 ve 2024 mali yıl maddi öz sermaye getirisi orta çift hane sayılarında, 2023 için net faiz geliri 35 milyar doların üstünde ve 2023 için kredi maliyetleri yaklaşık 40 baz puan olarak kaydedildi. Buna karşın, maliyet kalemlerindeki beklentileri %4 seviyesinden %6’ya çektiler. Teknoloji/operasyon harcamaları ve performansa bağlı ödemeler kalemleri 4. çeyrek için maliyet görünümünü yukarı çeken unsurlar olarak aktarıldı.

Vodafone Group (VOD), İspanyol birimi Zegona Communications’aki %50 hissesini yaklaşık 5.3 milyar dolara satmayı düşünüyor.  Bu satış sonrası şirketin pozitif değerlenmesi bekleniyor. Ayrıca şirketin Birleşik Krallık konsolidasyonu ve 1&1 ile yapılan 5G anlaşmasının da hisselere pozitif yansıması bekleniyor. Deutsche Bank analistleri Vodafone için hedef fiyatını 155 peni gibi radikal bir rakama yükselttiler.

Kaynak: Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı