Çin hükümetinin Ortadoğu Özel Elçisi Zhai Jun dün Ürdün’ü ziyaret etti.

Zhai Jun ziyareti sırasında Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile görüştü. Taraflar ikili ilişkilerin yanı sıra, Hamas ile İsrail arasında devam eden çatışmaları ele aldı.

Zhai Jun görüşmede, Çin’in Gazze’de gittikçe kötüleşen durum ve insani krizden duyduğunu derin kaygıyı dile getirerek, uluslararası toplum, özellikle BM Güvenlik Konseyi’nin, ateşkesin sağlanarak, çatışmanın mümkün olan en kısa sürede sona ermesini teşvik etmek için harekete geçmesi ve somut önlemler alması gerektiğini belirtti.

Zhai Jun, iki devletli çözüm ve “toprak karşılığında barış” ilkesi temelinde barış sürecinin yeniden başlamasının önemine değinirken, Ürdün’ün BM Genel Kurulu’nda Arap ülkeleri adına sunduğu karar tasarısını takdirle karşıladıklarını ifade etti.

Ayman Safadi de görüşmede, İsrail’in Gazze'deki sivilleri toplu olarak cezalandırmasının bölgeye barış değil, daha fazla istikrarsızlık riski getireceğine dikkat çekerek, çatışmanın temel nedeninin, Filistin halkının meşru ulusal haklarından mahrum bırakılması olduğuna işaret etti.

Ayman Safadi, Gazze’de gerginliği hafifletilmesi için Çin’le iletişim ve koordinasyonu sürdürmeye istekli olduklarını belirtti.

Hibya Haber Ajansı