''Kalite beklentisini duygusal alanlara kaydırdı''

Satın alma öncesinde oluşan kalite beklentisi ile satın alma sonunda oluşan tatmin seviyesinin tekrar satın almaya dönüşme yolculuğunda, öznel kalite algı ve beklentisinin tüketici trendleri ile şekillendiğinin altını çizen Euromonitor Piyasa Analisti Burcu Yiğiter “Tüketicilerin kalite beklentisi son dönemde daha duygusal alanlara kaydı. Bu beklenti ‘hayatı kolaylaştırıcı’ ve ‘hayatı zorlaştırmayan’ olarak iki yönde gelişti. İlki kalitede çok yüksek beklenti, ikincisi ise kalitede indirgenmiş beklenti anlamına geliyor. Tüketici bütçesi doğrultusunda alabileceği kalite beklentisini bir yandan düşürüyor, ancak arzu ettiğinden daha fazla harcaması gereken durumlarda da beklentisini çok üstlere taşıyor.” dedi. 

Tüketicilerin yaklaşık yüzde 70’i ürün satın alırken hayatını kolaylaştıran çözümler arıyor

Euromonitor Piyasa Analisti Burcu Yiğiter tüketicilerin hayatlarını kolaylaştıran marka ve ürünlere yöneldiğini belirtiyor. Araştırmalar tüketicilerin yüzde 70’inin hayatı kolaylaştıran çözümler ararken, yüzde 50’sinin ise zaman kazanmak için daha çok ödemeye razı olduğunu gösteriyor. Bunun yanında tüketicilerin yüzde 28’i de iş ve özel hayatı dengelemeye yardım edecek çözümler arıyor.

Burada devreye hayatı zorlaştırmayan kalite göstergelerinin girdiğini söyleyen Karma Grup Satış ve Pazarlama Koordinatörü Sinem Bahçekapılı “Tüketicilerin birçok beklentisine aynı anda cevap vermek için markaların sürdürülebilirliğe, çevreye, dijitalleşmeye, sağlıklı yaşam ve yükseltilmiş deneyim gibi eğilimlere daha çok yatırım yaptıklarını görüyoruz. 23-24 Kasım’da İstinye Üniversitesi’nde düzenleyeceğimiz ‘Kalite ve Ürün Deneyimi Semineri’ raftaki kaliteyi tüketici eğilimleri ve sürdürülebilirlik açısından ele alarak, gıda ve içecek sektörünün lider markaların, uzmanlar ile akademisyenler ile bir araya getirecek.” dedi..

Hibya Haber Ajansı