Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin'in, Filistin-İsrail ateşkesi ve bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ilgili taraflarla çabaları sürdürdüğünü açıkladı.

Edinilen bilgilere göre, Çin'in Orta Doğu Özel Elçisi Zhai Jun, ilgili Arap ülkelerine yaptığı ziyareti yeni tamamladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, bugün başkent Beijing'de düzenlenen basın toplantısında, Çin'in son aylarda Filistin-İsrail gerginliğinin yumuşatılması için harcadığı çabalar hakkında bilgi verdi.

Çinli sözcü Wang Wenbin, son aylarda Çin'in Orta Doğu Özel Elçisi Zhai Jun'un Mısır, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Ürdün'ü ziyaret ettiğini, Filistin Sorunu Kahire Barış Zirvesi'ne katıldığını, Arap Birliği Genel Sekreteri ve BM Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Direktörü ile görüşme yaptığını belirtti. Zhai, görüşmelerde bölgede ateşkes sağlanması ve çatışmanın genişlemesinin önlenmesi çağrısında bulunarak, Arap ülkelerinin arabuluculuklarına desteklerini yineledi. Zhai, uluslararası toplumun sorumluluklarını yerine getirmesi ve barış sürecinin yeniden başlatılmasına elverişli şartlar oluşturması gerektiğini belirtti.

Wang Wenbin, "BM'nin ilgili toplantılarına objektif ve adil bir tavırla katılan Çin, BM ve BM Güvenlik Konseyi'nin gerekli rolü oynamasını destekledi, BM Genel Kurul Toplantısı'nın acil oturumunda Filistin-İsrail gerginliği ile ilgili bir karar tasarısını diğer ülkelerle birlikte sundu ve karar tasarısı hakkında düzenlenen oylamada evet oyu kullandı." diye konuştu.

Wang Wenbin'in verdiği bilgilere göre, Çin tarafı, Filistin Ulusal Yetki Organı'na ve UNRWA'ya acil insani nakit yardımı sağladı ve Gazze'ye gıda ve ilaç gibi insani yardım malzemelerini gönderdi.

Wang Wenbin, "Çin tarafı, Filistin-İsrail sorunu hakkında kendi çıkarlarını peşinde koşmuyor. Çin tarafı, sivillerin can güvenliğinin korunmasını, ateşkesin sağlanmasını, insani yardım koridorunun açılmasını, daha büyük insani krizin meydana gelmesinin önlenmesini, siyasi diyaloğun yeniden başlatılmasını, “iki devletli çözüm” yönündeki doğru yola yeniden dönülmesini ve bölgede kalıcı barış ve istikrar sağlanmasını istiyor. BM Güvenlik Konseyi'nin bu ayki dönem başkanlığını yürüten Çin, uluslararası toplumla birlikte, durumun yumuşatılması için çabaları sürdürmeye hazırdır." diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı