Flying Tigers’ten emekli askerler ve ailelerinden oluşan bir heyet Çin ziyaretini sürdürüyor. Heyet üyelerinden biri olan emekli asker Harry Moyer, Çin Medya Grubu’na (CMG) yaptığı açıklamada, hayatta kalan Flying Tigers gazilerinden biri olarak, Çin gezisinde Flying Tigers’in hikayesini anlatarak Çin ile ABD arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için elinden gelenin en iyisini yapacağını söyledi.

Moyer, 2. Dünya Savaşı sırasındaki olağanüstü performansıyla ünlüydü. 1944 yılında Sichuan eyaleti gibi yerlerde görev yapan Moyer, Japon işgalcilere karşı savaşmak için Çin ordusu ve sivillerle birlikte çalışmıştı.

30 Ekim’de Moyer, 103. yaş gününü Çinli ve Amerikalı dostlarıyla birlikte kutladı.

Beijing’e vardığı gün Çin Seddi’ne çıkan Moyer, Halk Kahramanları Anıtı önünde hatıra fotoğrafı da çektirdi. Moyer, ayrıca Çin Halkının Japonlara Karşı Direniş Savaşı Anma Salonu’nu ziyaret etti.

Moyer, CMG’ye verdiği röportajda, Çin’de sıradan insanlarla arasındaki anılarını anlattı. Moyer şunları söyledi:

“Çin topraklarına adım attığınızda ve Çin halkıyla temasta bulunduğunuzda sonsuza kadar burada kalmak istersiniz. Çok rahat yaşayabilirsiniz, insanlar son derece sıcak ve dost canlısı, bu duygu yüreğime işliyor. 1944’te Flying Tigers üyesi olarak Çin’e geldiğimde de böyle bir hisse kapılmıştım.”

Moyer, son Çin gezisinde heyetle Beijing, Chongqing, Yunnan ve Guangxi dahil olmak üzere birkaç yeri ziyaret ederek hatıralarını tazeledi.

Moyer, gezinin önemli bir amacını açıklarken şu ifadeleri kullandı: “Bu gezi için tek dileğim iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek, Flying Tigers’le ilgili hikayeleri ve ABD ile Çin arasında yaşanan hikâyeleri yaygınlaştırmaktır. Çin ile ABD arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için elimden gelenin en iyisini yapacağım, umarım Çin gezimiz olumlu etkiler yaratabilir.”

Uzun süredir ABD-Çin ilişkilerinin geliştirilmesine ilgi gösteren Moyer, ağustos ayında diğer bir emekli asker Mel McMullen ve ABD-Çin Havacılık Mirası Vakfı Başkanı Jeffrey Greene’le birlikte Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’e bir mektup yazdı. Moyer, Çin-ABD ilişkilerinin geleceğinin gençler tarafından üstlenilmesi ve Flying Tigers ruhunun sürdürülmesinin iki ülke için de büyük önem taşıdığını söyledi.

Moyer, sözlerini şöyle noktaladı:

“Flying Tigers, Çin ve ABD halkları arasındaki bir dostluk bağıdır. Bu tür bağın iyi bir şekilde sürdürülmesi gerekiyor.”

Hibya Haber Ajansı