6. Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE), 5-10 Kasım tarihleri arasında Çin'in Shanghai kentinde düzenlenecek. Fuarın çeşitli alanlarındaki hazırlıklar tamamlanmış durumda. Gelecek birkaç gün içinde 154 ülke, bölge ve uluslararası örgütten konuklar, fuarın işletmeler sergisi bölümüne katılacak. Katılımcı işletmelerin 3 bin 400'ü yabancı olup, bunların bin 500'ü "Kuşak ve Yol" güzergahında yer alan ülkelerden gelecek.

Küresel iş dünyasının temsilcileri neden her yıl Shanghai'ye gelip, Çin ile CIIE randevusuna katılıyor? Çünkü bu işletmeler, CIIE'den doğan gelişim fırsatlarını etkin bir şekilde değerlendiriyor. 1.4 milyarlık nüfusu ile Çin'de orta gelirli kişi sayısı 400 milyonu aşmış durumda. Çin hükümeti, dışa açılma politikasını kararlılıkla sürdürüyor. İşte bu nedenle CIIE'ye olan ilgi, hem yerli hem de yabancı katılımcılar arasında artıyor. Özellikle "Kuşak ve Yol" projesinin sürekli geliştirilmesi, Çin'in dışa açılma kararlılığını gösteriyor.

CIIE'nin resmi açılış tarihine yaklaşılırken, Çin hükümeti, Shanghai'da "E-Ticaret İpek Yolu" iş birliği pilot bölgesinin kurulmasını onayladı. Bu önemli adım, "Kuşak ve Yol"un nitelikli inşası için atıldı ve pilot bölge, "dijital ipek yolu"nun sağlıklı gelişimine katkı sağlayacak. CIIE'ye katılacak birçok konuk, "Kuşak ve Yol"un sürekli genişletilmesi ve daha fazla insanın projenin kazanımlarından faydalanması gerektiğini belirtti.

Öte yandan, CIIE'nin gelişmekte olan ülkelerin kalkınmasına sağladığı destek, fuarın etkisinin artmasının ana nedenlerinden biridir. CIIE, "Kuşak ve Yol" projesine katılan gelişmekte olan ülkeler için stand ve sergi ürünlerine vergi indirimi vererek, bu ülkelerin özgün ürünlerinin Çin piyasasına açılmasına destek oluyor.

Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Derneği'nin yakın zamanda yayımladığı raporda, ankete katılan yabancı sermayeli işletmelerin yüzde 80'i Çin'deki ticari ortamdan memnuniyet duyduklarını ve Çin piyasasının bu işletmelere büyük bir cazibe teşkil ettiğini bildirdi. 6. Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın açılışının yaklaşmasıyla birlikte küresel iş dünyasının temsilcileri için Çin ile olan randevularında yeni ve renkli bir sayfa açılacak.

Hibya Haber Ajansı