Kritik FED haftası geride kalırken, piyasalar hafta içinde hareketli seansları geride bıraktı. Altın da bu hareketli piyasadan payına düşeni almasına karşın kırmızıda bir kapanış yapmaktan kaçamadı. 2006 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan sarı maden, hafta başındaki İsrail-Filistin gerginliğine rağmen FED toplantısı dolayısıyla satış baskısından üzerine hissetti. Hafta ortasında FED beklendiği gibi faiz artırımında bulunmazken, mevcut faiz oranlarını sabit tuttu. Altının bu karara öncelikli tepkisi yatayda seyretmek olurken, asıl hareketini Başkan Powell’in konuşmasından sonra gerçekleştirdi. Karar sonrası Başkan Powell yaptığı konuşmada Aralık ayında faiz arıtırım yapılacağına dair kesin karar verilmediğini vurguladı. Başkan genel olarak güvercin tonda söylemler içinde olurken, bu gelişme de altının üzerinde ekstra baskı yaratmadı. Haftanın son günün de ise ABD’de açıklanan istihdam verileri dikkatle takip edildi. Özellikle Tarım Dışı istihdam verisindeki zayıflama ve işsizlik oranın gözle görülür artış FED’in şahin politikalarının ABD ekonomisinin yavaşlattığına işaret etmiş oldu. Bu veri sonrası altının 2000 dolar/ons seviyesini aştığını görsek dahi, haftayı 1992 dolar/onstan yüzde 0,7 kayıpla haftayı kapatmaktan kaçamadığını gördük.

Gümüş altının aksine yeşilde bir kapanış yapmayı başardığı bir haftayı geride bırakırken, 23 dolar/onsun üzerinde kalmayı başarmış oldu. FED haftasında 23,10 dolar/ons seviyesinden başlayan beyaz maden, 23,20 dolar/onstan kapanış yaparak yüzde 0,5 kazancı hanesine yazmış oldu. Gümüş altının aksine yeşilde bir kapanış yapması neticesinde altın gümüş oranın 86 seviyesine çekilmiş oldu.

Platin geçtiğimiz haftayı da yeşilde bir kapanış yapmayı başarırken, üst üste dördüncü haftayı da yeşilde kapatarak rallisine devam ettirdi. 907 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan platin, 934 dolar/onstan kapanış yaparak yüzde 3 kazancı hanesine yazarak haftanın en çok değer kazanan kıymetli madeni oldu.

Paladyum da haftayı yeşilde kapanış yapmayan bir diğer kıymetli maden olurken, bir haftalık yeşil kapanışın ardından yeniden kırmızıya dönmüş oldu. 1130 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan paladyum,1126 dolar/onstan kapanış yaparak yüzde 0,3 kayıpla günü tamamladı.

Kaynak TROY

Hibya Haber Ajansı