Sürdürülebilir bir dünya için enerji tasarrufu, ilk koşul olarak kabul ediliyor. Özellikle enerji kullanımının yüksek olduğu ticari binalar ve endüstriyel tesislerde tasarruf, kritik önem taşıyor. Çünkü kışın işletmelerde kullanılan enerjinin yüzde 80’ini tüketen ısıtma sistemleri, karlılığı tehdit ediyor. Aynı zamanda açığa çıkardığı sera gazı emisyonlarıyla da küresel ısınmayı tetikliyor. Bu nedenle işletmeler ve endüstriyel tesisler hem tasarruf tedbirleri hem de sera gazları ile mücadele kapsamında tasarruflu teknolojilere yöneliyor.

“İşletmeler ve endüstriyel tesisler gibi geniş alanlarda klasik ısıtma sistemleri ile havayı ısıtmaya çalışmak hem enerji sarfiyatını artırıyor hem de büyük bir karbon ayak izi oluşturabiliyor.” diyen Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, çevre dostu radyant ısıtıcılarla sağlanacak yüzde 65’lik tasarrufa dikkat çekti:

“Klasik sistemlerde önce mekanın havasını daha sonra da insanları ve makineleri ısıtmak hedefleniyor. Ancak ısınan hava yükseldiği için izolasyonun yetersiz olduğu tesislerde ya da hava değişiminin fazla olduğu işletmelerde bu tür bir sistemle ortamı ısıtmak oldukça zor ve maliyetli oluyor. Yüksekliği 10 metreye kadar olan mekanlarda, tavan ile taban arasındaki sıcaklık farkı 12 derece ila 20 derece olabiliyor. Sonuç olarak mekanı ısıtmak için çok fazla enerji harcanıyor. Güneşin gezegenleri ısıtmasının küçük bir modeli olan “radyant ısıtma sistemleri”nde ise ısıtma, ışınım yoluyla gerçekleştiriliyor. Işınlar; ortamdaki cisimlere, insanlara ve zemine çarptığı anda ısı enerjisine dönüşüyor ve ısıtma zeminden başlamış oluyor. Ortamda dolaşan soğuk hava, ısınan zemin ve cisimlerden enerji alarak ısınıyor ve bu sayede tavan yüksekliği 10 metreye kadar olan mekanlarda tavan ile taban arasında sıcaklık farkı oluşmuyor.”

Goldsun elektrikli ısıtıcılar, temiz enerji kullanımını destekliyor

Osman Ünlü, Çukurova Isı’nın ileri teknoloji elektrikli ısıtma çözümleri ile sanayicilerin yenilenebilir enerji yatırımlarını da desteklediklerini belirterek, “Sanayi sektörü hem yükselen enerji fiyatlarıyla mücadele hem de faaliyetlerinden kaynaklı karbon emisyonlarını düşürmek için GES yatırımlarına ağırlık veriyor. Sanayicilerin GES yatırımlarının ardından ele aldıkları ikinci konu ise ısıtma sistemleri oluyor. Çünkü üretilen ihtiyaç fazlası enerji, ısıtma sistemlerinde değerlendiriyor. İşletmelerin ve endüstriyel tesislerin ısıtma sistemlerindeki tercihi ise; verimli, hızlı ve konforlu ısıtma yapan Goldsun elektrikli ısıtıcılar oluyor.” dedi.

Hibya Haber Ajansı