''Başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini unutmayın''

Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, gelişen ve kümülatif olarak yükselen tıp biliminin ve teknolojinin desteği ile organ nakilleri günümüz dünyası ve Türkiye'de oldukça başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmekte olduğunu belirterek ''Yapılan kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, pankreas, uterus, ekstremiteler ve diğer organ ile dokuların nakilleri sayesinde, organ yetmezliği olan insanların sağlığına kavuşması ve çok yönlü olarak topluma kazandırılması sağlanmaktadır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 2023 yılı itibariyle organ nakline ihtiyaç duyan 25 bin 319 hasta bulunmakta. Bu hastalardan böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalar, akraba veya yakınlarının kendilerine organ bağışlaması halinde canlı vericili nakil olabilmektedir. Ancak kalp, akciğer gibi canlı donör bağışı olmayan organları bekleyen hastalar, bu imkana sahip değildir.'' şeklinde konuştu.

''Organlarınızı bağışlayabilirsiniz''

Prof. Dr. Hasan Taşçı, organ bağışının organ yetmezliği nedeniyle yaşam mücadelesi veren hastalar için umut ışığı olduğunu ifade ederek "Organ bağışı sayesinde, bu hastalar yaşamlarını sürdürebilir ve yaşam kalitelerini artırabilirler. Organ bağışı, cinsiyete, ırka, dine ve sosyal statüye bakılmaksızın herkes tarafından yapılabilir.'' dedi.

''Farkındalık konusunda sizde fayda sağlayabilirsiniz''

Organ bağışının insanlığa yapılabilecek en büyük iyiliklerden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hasan Taşçı, sözlerini şöyle tamamladı:

''Organ bağışı yaparak, başka bir insanın hayatını kurtarabilir ve yaşam kalitesini artırabilirsiniz. Bu hafta, Organ ve Doku Bağışı Haftası. Bu haftayı vesile kılarak, organ bağışının önemi konusunda farkındalık oluşturmaya ve organ bağışı sayısını artırmaya katkıda bulunalım.''

Hibya Haber Ajansı