Dün piyasalarda neler oldu?

Makro veriler cephesinde, ABD tarafında makro veri gündemi işgücü istatistikleri verileri takip edildi. 4 Kasım haftasında işsizlik başvuruları beklentilere paralel 217bin seviyesinde gerçekleşirken, bir önceki haftanın verisi de 217 binden 220 bine revize edildi. Devam eden başvurular ise 28 Ekim haftasında beklentileri hafif üzerinde bir önceki haftaya göre hafif artışla 1.834 bin seviyesinde gerçekleşti.

Makro ekonomik verilere ek olarak, FED Başkanı Powell’ın açıklamaları piyasalar üzerinde etkili oldu. FED Başkanı Powell IMF tarafından düzenlenen panelde yapmış olduğu konuşmada, enflasyondaki aşağı yönlü seyirden memnun olduğunu ancak sıkılaştırıcı politikaların yeterli olup olmadığından emin olmadıklarını belirtti. Enflasyonun hedeflenen değere ulaştırılması konusunda kararlı olduklarını belirten Başkan Powell, gelecek çeyreklerde ekonomik büyümede ılımlaşmanın görülebileceğini ve istihdam piyasasının sıkı olduğunu ancak dengeye oturmaya başladığını belirtti. Son olarak Başkan Powell önümüzdeki dönemdeki faiz görünümüne ilişkin olarak ise, iyileşmenin takip edildiği verilerin komiteyi yanlış yönlendirmesine izin vermeyecekleri gibi aşırı sıkılaşma riskine karşıda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. FED Başkanı Powell’ın konuşmasının ardından S&P 500 8 günlük kazanç serisi sonlanırken, tahvil tarafında yukarı yönlü hareketler hızlandığı görüldü. Bu gelişmelere ek olarak, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Çin’in ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifing ile görüşmesi öncesinde yapmış olduğu açıklamada, yapılacak olan görüşmelerde bir temel inşa edilmesini umduğunu belirtti. Ayrıca Bakan Yellen, ABD-Çin ekonomilerinin ayrışma arzularının olmadığına dikkat çekerek böyle bir şeyin gerçekleşmesi durumunda hem iki ülke için hem de dünya için ekonomik etkisi felaket olabileceğini belirtti. Euro Bölgesi tarafında ise AMB üyesi Villeroy, AMB'nin daha fazla şokla mücadele etmek zorunda kalmadığı sürece faiz oranlarını artırılmayacağını söyledi. Villeroy, AMB'nin geçen yılın Temmuz ayından bu yana gerçekleştirdiği yoğun faiz artırımlarının özellikle enflasyon üzerinde etkili olduğunu belirtirken, faiz indirimi şuan için konuşulmasının erken olduğunu, ancak enflasyonun %2’ye geri döneceğine ikna olunduğunda dikkate alınacağını belirtti.

ABD tahvilleri cephesinde yukarı yönlü hareketler takip edildi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,69 seviyesinde bulunurken, 2 yıllık tahvil faizi %5,01 seviyesinde bulunuyor. VIX endeksi ise gerilemeye devam etti ve 14,45’ten 15,29 seviyesine yükseldi.

FED Başkanı Powell’ın açıklamalarının takip edildiği günde ABD hisse senedi endekslerinde negatif seyir takip edildi. S&P 500 endeksi %0,81 azalışla 4.347,35, Nasdaq endeksi %0,94 azalışla 13.521,45 seviyesine ve Dow Jones endeksi de %0,65 azalışla 33.891,94 seviyesinden günü tamamladı. Avrupa hisse senedi endekslerinde pozitif seyir izlendi. CAC 40 endeksi %1,13 artışla 7.113,66, Almanya DAX endeksi %0,81 artışla 15.352,54, FTSE 100 endeksi %0,73 artışla günü 7.455,67 seviyelerinden günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında FED Başkanı Powell’ın şahin açıklamaları sonrasında satıcılı seyrin ağırlık kazandığını takip ediyoruz. Nifty 50 endeksinde %0,25, Hang Seng %1,57, Shanghai endeksi %0,45, Nikkei endeksinde %0,62 ve Kospi endeksinde %0,94 satıcılı seyir takip ediliyor.

ABD vadelilerinde ise dünkü satışların ardından çok hafif toparlanma çabası gözleniyor.

Bugün ABD’de Michigan Üniversitesi beklenti anketleri ve Ekim ayı Federal Bütçe Dengesi takip ediliyor olacak. Makro verilerin yanı sıra, FED yetkililerinden Logan ve Bostic’in konuşmaları piyasaların odak noktası olacak. Euro Bölgesi’nde ise AMB Yetkilisi Nagel’in konuşma takip ediliyor olacak.

Gelecek gündemde neler var?

Gelecek hafta ABD’de Ekim ayı TÜFE verisi, Perakende Satışlar, Konut Başlangıçları, İnşaat İzinleri ve Philadelphia FED İş görünüm endeksi takip edilecek. Ekim ayı TÜFE verisi için piyasa beklentisi aylık bazda %0,1 artışla yıllık %3,3’e yükselmesi yönünde. Eylül ayında TÜFE aylık %0,4 seviyesinde gerçekleşmiş olup yıllık %3,7’de sabit kalmıştı. Perakende satışları tarafında ekim ayı verisi için beklentiler %0,4 azalış göstermesi yönündeyken, bir önceki ayda %0,7 artış göstermişti. Ekim ayında konut başlangıçları verisi için piyasa bir önceki aya kıyasla ılımlı geri çekilme ile 1.350K seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor. Son olarak, Philadelphia FED İş görünüm endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre 2,5 puan artışla -11,5 seviyesine yükselmesi bekleniyor. FED yetkililerinden Goolsbee, Jefferson, Mester, Wiliams ve Daly’nin açıklamalarının piyasalara yön vermesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise Ekim ayı TÜFE verisi, 3.Çeyrek büyüme verisi, ZEW beklenti anketi ve sanayi üretimi verisi takip edilecek. AMB yetkililerinden Guindos, Lane, Knot,Villeroy’un konuşmalarının yanısıra AMB Başkanı Lagarde’ın konuşması yakından takip ediliyor olacak.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı