Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in ABD Başkanı Joe Biden'ın daveti üzerine 14-17 Kasım tarihleri arasında San Francisco'yu ziyaret ederek Biden ile ikili bir görüşme gerçekleştireceğini ve APEC Ekonomik Liderler Toplantısına katılacağını duyurdu.


Toplantı iki lider arasında, geçen yıl Endonezya’nın Bali kentinde düzenlenen G20 Zirvesi öncesinde bir araya gelmelerinden bu yana ilk yüz yüze görüşme olacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, iki devlet başkanının Çin-ABD ilişkilerinin şekillenmesinde stratejik, kapsayıcı ve temel öneme sahip konular ile dünya barışı ve kalkınmasını ilgilendiren meseleler hakkında derinlemesine konuşacağını bildirdi.

Sözcü, APEC’in ilk liderler toplantısının 30. yıldönümü vesilesiyle Xi’nin APEC’e yaptığı ziyaretin, Çin’in Asya-Pasifik ekonomik işbirliğine verdiği büyük önemi yansıttığını dile getirdi.

Dünya ekonomisinde istikrarsızlık ve belirsizlik faktörlerinin artmasıyla birlikte, Asya-Pasifik bölgesinin küresel büyümeye öncülük edecek ekonomik motor olması yönünde yaygın bir beklenti olduğunu belirten sözcü, APEC’in ekonomik işbirliği için kilit bir platform olduğunu kaydetti.

Toplantıda bir konuşma yapacak olan Cumhurbaşkanı Xi’nin Çin’in Asya-Pasifik işbirliğinin derinleştirilmesi, bölgesel ve küresel büyümenin desteklenmesine ilişkin temel önerilerini ayrıntılı bir şekilde ele alacağını duyuran sözcü, “Tüm tarafların Asya-Pasifik’teki ülkeleri ve bölgeleri ilk etapta bir araya getiren durumun ne olduğunu hatırlamalarını, bölgenin acil ihtiyaçlarına odaklanmalarını, dayanışma ve işbirliğini derinleştirmelerini, APEC Putrajaya Vizyonu 2040’ı çok yönlü ve dengeli bir şekilde hayata geçirmelerini ve daha geniş bir dünya için yeni bir büyüme ivmesi sağlamak ve ortak bir geleceğe sahip Asya-Pasifik topluluğunu, birlikte inşa etmek amacıyla çalışmalarını umuyoruz” dedi.

Hibya Haber Ajansı