İncesu ilçesi, Örenşehir Mahallesi, Köy İçi mevkiinde Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Kayseri Müze Müdürlüğü’nün denetiminde arkeolojik kazılar bu sezon çalışmalarını tamamladı. Başkan Büyükkılıç, bu sezon sona eren ve gelecek sezon devam edecek çalışmalarla ilgili yerinde incelemelerde bulundu.

Kent genelinde 6 farklı yerde çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Büyükkılıç, “Bunlar fosil ile ilgili çalışmaların yanı sıra, Kültepe Kaniş Karum, mozaik, Keykubadiye Sarayı, Seyyid Burhaneddin Hazretleri türbesinin oradaki çalışmalar gibi 6 yerde belediye olarak Kültür Müdürlüğümüzün her isteğine sıcak bakarak, bu konuda çalışma yapıyoruz. Amacımız bu kültürel zenginliklerin açığa çıkması, yeryüzüne çıkması, insanlığın yararına sunulması, bilimsel olarak da Kayseri’mizin her zaman olumlu anılmasıdır” diye konuştu.

Kayseri, Anadolu’da medeniyetin beşiği

Büyükkılıç, mozaik kazı çalışmalarında sezon sonuna gelindiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buradaki mozaikler ile ilgili bilirkişiler hakikaten yüksek düzeyli bir konut yapısının olduğunu söylüyor. 300 metrekare ile başlayan 600 metrekareye çıkan, 4,5 bin metrekareye yayılacak olan, sınırlarını bu alanda çizdiğimiz bir değerimizi Kayseri’mize kazandıracağız. Sezon sonuna geldik, şimdi üzerlerini örtüp, uykuya yatırıp, önümüzdeki sezon daha da verimli çalışmalar yapacağımıza inanıyoruz. Roma, erken Bizans döneminden söz edildi, nitelikli mozaik yapılardan söz edildi, adeta Anadolu’da medeniyetin beşiği olduğunu bir kez daha vurgulamış olduk.”

İncesu’nun Kapadokya’nın giriş kapısı olduğunu belirten Başkan Büyükkılıç, “Aynı zamanda Kapadokya bölgesindeyiz. Kapadokya’nın giriş kapısı olarak nitelendirilen İncesu sınırları içerisindeyiz. Burada yaptığımız İncesu’da tarihi dokuyla ilgili restorasyon çalışmalarıyla o bölgeye de zenginlik katacak, değişik medeniyetlerin bir destinasyonunu oluşturacak anlayış içerisinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı