Haftanın son işlem günü piyasalarda neler oldu?
Küresel piyasalarda, geçen hafta Fed yetkililerinin enflasyonla mücadelenin henüz bitmediğine ilişkin vurguları öne çıktı. Bu mücadelenin faiz artırımına gerek kalmadan olabileceğine dair mesajların da gelmesiyle pay piyasaları alıcılı seyretti. Fed Başkanı Powell, katıldığı bir panelde, enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürecek kadar kısıtlayıcı bir para politikası duruşuna ulaşıldığından emin olmadıklarını, gerekmesi halinde para politikasını daha da sıkılaştırmakta tereddüt etmeyeceklerini ifade etti. Hafta boyunca diğer Fed yetkililerinden gelen açıklamalarda da faiz oranlarının bir süre yüksek tutulması gerektiğine işaret edilirken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, yaptığı açıklamada, enflasyonun hedefe düşürülmesi için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu belirtti. Bostic, faiz oranlarını daha fazla artırmaya gerek kalmadan enflasyonun hedefe düşürülebileceğini düşündüğünü kaydetti. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise enflasyona karşı zafer ilan etmek için henüz çok erken olduğunu belirtti. Fed'in bir sonraki hamlesinin ne olacağını söylemeye hazır olmadığını kaydeden Daly, faiz artışlarının tamamlanıp tamamlanmadığını henüz bilmediklerini aktardı. Daly de Fed Başkanı Powell gibi mevcut ortamda para politikasının yeterince kısıtlayıcı olup olmadığından emin olmadığını ifade etti. Ayrıca, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD'nin "Aaa" olan kredi notunu teyit ederken durağan olan not görünümünü "negatif" olarak revize etti. Moody's'den yapılan açıklamada, görünümün negatife çevrilmesinin temel nedeninin, ABD'nin mali gücüne yönelik aşağı yönlü risklerin artması olduğu belirtildi. Makroekonomik veri tarafında ise Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi, Kasım’da aylık bazda 3,4 puan azalışla 60,4'e düşerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi aynı dönemde yüzde 4,4 ile Kasım 2022'den, uzun vadeli enflasyon beklentisi de yüzde 3,2 ile 2011'den bu yana en yüksek değerini kaydetti.
ABD tahvil faizleri cephesinde yukarı yönlü hareketler takip edildi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,65, 2 yıllık tahvil faizi %5,06 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise gerilemeye devam etti ve 14,17 seviyesine geriledi. ABD hisse senedi piyasaları günü pozitif tamamladı. S&P 500 endeksi %1,56 artışla 4.415,24 seviyesinden, Nasdaq endeksi %2,05 kazançla 13.798,11 seviyesinden kapatırken, Dow Jones endeksi ise %1,15 artışla 34.283,10 seviyesinden haftayı tamamladı. Avrupa hisse senedi piyasaları günü satıcılı tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,77 puan değer kaybederek 4.196,45 seviyesine yükselirken, FTSE 100 %128, CAC 40 %0,96 ve DAX %0,77 değer kayıpları ile seansı tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?
Asya-Pasifik piyasaları ağırlıklı olarak, yatırımcıların ABD ile Çin arasındaki görüşmeler öncesinde satıcılı seyir izliyor. ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, yaklaşık bir yıl aradan sonra ilk yüz yüze görüşmelerini bu hafta gerçekleştirecek. Ayrı bir gelişme de, derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service Cuma günü ABD hükümetinin not görünümünü durağandan negatife indirerek ülkenin mali gücüne yönelik artan risklere işaret etti. Nifty 50 endeksinde %0,28, Hang Seng %0,09, Shanghai endeksi %0,19, Kospi endeksinde %0,05 satıcılı seyir takip edilirken, Nikkei endeksi %0,05, Endonezya 0,32 alıcılı seyrediyor. ABD vadelilerinde ise satıcılı seyir gözleniyor. Bugün ABD tarafında Bütçe Dengesi ve New York Fed Yıllık Enflasyon Beklentileri takip edilecek. Önceki veri %3,67 seviyesinde açıklanmıştı. Ekim ayında Bütçe Dengesi verisinin ise 65 mlr dolar açık olarak açıklanması beklenirken, Eylül verisi 171 milyar dolar açık olarak gerçekleşmişti. Japonya’da ise ÜFE verilerini takip edeceğiz. ÜFE’nin aylık bazda değişim göstermesi beklenmezken, yıllık bazda %0,9 artış kaydetmesi bekleniyor. Ayrıca AMB Üyesi Guindos'un konuşması yer alıyor.

Gelecek gündemde neler var?
Gelecek hafta Salı günü ABD’de Ekim ayı TÜFE verisini takip edeceğiz. Ekim ayı TÜFE verisi için piyasa beklentisi aylık bazda %0,1 artışla, yıllık %3,3’e yükselmesi yönünde bulunuyor. Eylül ayında TÜFE aylık %0,4 seviyesinde gerçekleşmiş olup, yıllık %3,7’de sabit kalmıştı. Euro Bölgesi’nde ise GSYH verisi açıklanacak. Verinin çeyreklik %0,1 azalış kaydetmesi beklenirken, yıllık bazda %0,1 artış göstermesi bekleniyor. Ayrıca AMB Üyesi Villeroy'un konuşması takip edilecek. Çarşamba günü ise Perakende Satışlar, ÜFE ve New York Empire State İmalat Endeksi verileri takibimizde olacak. Perakende satışlar tarafında Ekim ayı verisi için beklentiler %0,3 azalış göstermesi yönündeyken, bir önceki ayda %0,7 artış kaydedilmişti. ÜFE’nin ise aylık bazda %0,1 artış kaydetmesi beklenirken, Eylül verisi aylık %0,5 artış yönünde gerçekleşmişti. Çekirdek ÜFE’nin de aylık %0,1 artış kaydetmesi bekleniyor. New York Empire State İmalat Endeksi verisinin -2,1 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, -4,6 seviyesinde gerçekleşmişti. Perşembe günü, ABD tarafında Philadelphia FED İmalat endeksi verisini takip edeceğiz. Verinin Kasım ayında bir önceki aya göre 2,5 puan artışla -11,5 seviyesine yükselmesi bekleniyor. AMB Başkanı Lagarde ve AMB Üyelerinden Knot ve Guindos'un konuşması yer alacak. ABD tarafında Cuma günü ise Konut Başlangıçları, İnşaat İzinleri ve Kansas Fed Hizmet Aktivite Endeksi takip edilecek. Ekim ayında konut başlangıçlarının aylık %0,6 azalış kaydetmesi bekleniyor

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı