Bakan Uraloğlu’nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

“Türksat uyduları üzerinden TV, radyo ve internet hizmetleri Gölbaşı Yerleşkesinde bulunan uydu anten sistemleri ve uydu yer istasyonları ile verilmektedir. Mevcut şartlarda bahsi geçen hizmetlerin yedekliliği ise Türksat Gölbaşı Yerleşkesinde kurulu olan yedek yer istasyonu ve anten sistemleri ile sağlanmaktadır. Olağanüstü durum veya sistem kaynaklı acil durumlarda hızlı bir şekilde tüm trafiğin aktarılabileceği operasyona hazır bir durumda yedeklilik merkezine ihtiyaç duyduk. Bu amaçla Türksat uydu yer sistemleri yedeklilik merkezimizi Kahramankazan uzay ve havacılık ihtisas organize sanayi bölgesinde 28 bin 800 metrekare arazi üzerinde anten ve alt sistemleri ile birlikte hizmete hazır hale getirdik. Bin metrekare ana binaya sahip merkezimiz uydularımıza yedeklilik yapmak amacıyla bir adet 13,2 metre çapında anten ve KA frekans bandında çalışan alış ve veriş alt sistemlerini de içererek uydu yer sistemlerini içeren uydu yer istasyonu olarak hizmet verecek. Bu merkez Türksat uydu yer istasyonları ile entegre şekilde çalışacak şekilde uydu takip özelliğine sahip iki adet 9 metre KU bant anten sistemi ile de uydularımızın her türlü çalışma şartlarında kesintisiz şekilde çalışmasını sağlayacak.

Türkiye artık uydu ve uzay çalışmaları alanında uluslararası bir oyucu olma yolundadır. Uzayda izi olanın dünyada gücü olur prensibi ile yayıncılık ve internet erişimi noktasında stratejik haberleşme sistemlerini sürekli güncelleyerek zamanın gereği olan yenilikleri vatandaşlarımıza dünya ile eş zamanlı olarak sunuyoruz.

2021 yılında Türksat 5A ve Türksat 5B uydularını aynı yıl içerisinde uzaya göndererek Türkiye’nin uydu haberleşme yeteneğini önemli ölçüde artırdık. Türksat 5A 28 Haziran 2021’de 31 derece doğu yörüngesinde göreve başlamıştır. Türksat 5B’de  15 haziran 2022 tarihinden itibaren Türkiye’nin geniş bant internet ihtiyacını karşılamada önemli bir rol üstlenmiştir. Bugün uydular üzerinden TV ve Radyo yayıncılığı ile birlikte internet erişiminde ve diğer katma değerli uydu hizmetlerinde bölgemizde lider konumundayız.

Türksat 6A pek çok zorlu testi başarı ile tamamladı ve yaptığımız değerlendirmeler sonucunda 2024 yılı mart ayında yer teslimi gerçekleşecek. Bu aşamadan sonra da Space X firması ile yapılan anlaşmalar doğrultusunda Türksat 6A’yı yörüngeye fırlatmayı hedefliyoruz.”

Hibya Haber Ajansı