Dalgın, 85 milyonluk Türkiye’de 32 milyon kişinin çalıştığını belirterek, “Bu kişilerin 5 milyonu kamuda, 27 milyonu özel sektörde faaliyet gösteriyor. Özel sektörde kayıtlı olarak, yani sigorta primi ödeyerek çalışan 16 milyon vatandaşımız var. Bir diğer deyişle, özel sektörde çalışarak sigorta primi ödeyenler ile emekliler neredeyse eşit sayıda! Bunun sosyal güvenlik sistemi üzerinde ciddi etkileri var.” ifadelerini kullandı.

“Demokratik hukuk devletinin sigortası orta direktir"

Demokratik hukuk devletinin sigortasının ve toplumun azami refah ve mutluğunun adresinin orta direk olduğunu ifade eden Dalgın, “Ancak, orta direk çöktü. Haziran 2023 itibari ile özel sektörde aylık ortalama brüt ücret 16 bin 500 lira. İstanbul’da ortalama kira 17 bin, Ankara’da ise 14 bin lira seviyesinde. 36 ay vadeli kredi ile alınan en ucuz sıfır otomobilin aylık kredi taksiti 23 bin liranın üzerinde. Yani orta direğin iki anahtar, yani bir ev, bir araba hedefi artık hayal bile değil.” şeklinde konuştu.

Dalgın, özel sektör çalışanlarının sorunlarına çözüm bulunması için hükümete çağrıda bulunarak şunları kaydetti:

“Orta direğe ve bilhassa özel sektörde kayıtlı çalışanlara sahip çıkmak için hükümete iki somut çağrıda bulunuyorum. Enflasyonla ciddi bir mücadele yapın. Enflasyon hırsızlıktır. Vatandaşımızın cebindeki parayı çalmaktır. Enflasyon fakirliktir. Çalışıp didinip gene de ayın sonunu getirememektir. Enflasyon ahlaksızlıktır. Kağıt üzerinde maaş zammı illüzyonuyla, alın teri döken insanımızı kandırmaktır. Enflasyonla ciddi mücadelenin ilk adımı, enflasyon verilerini doğru açıklamaktır.”

Hibya Haber Ajansı