Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Çin ve ABD halklarının aralarındaki temasları ve iletişimi yoğunlaştırmasını beklediklerini belirtti.

Mao Ning, olağan basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in ABD ziyareti hakkında bilgi verdi::

“Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 15 Kasım’da San Francisco’da ABD’li topluluklar tarafından onuruna düzenlenen bir karşılama yemeğinde konuşma yaptı. Yemekten önce Xi, ABD’nin sanayi ve ticaret çevrelerinden temsilciler, Flying Tigers mensupları ve General Joseph W. Stilwell’in torunları ve Washington eyaleti gibi bölgelerden gelen dost şahsiyetlerle bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Xi, Çin ile ABD halkları arasındaki temaslara daima önem ve destek veriyor. Xi söz konusu yemekte, Çin-ABD ilişkisinin temelini halkın oluşturduğuna, Çin-ABD ilişkisinin kapısını halkın açtığına, Çin-ABD ilişkisine dair hikâyeleri halkın yazdığına, Çin-ABD ilişkisinin geleceğini de halkın yarattığına işaret etti. Xi aynı zamanda, şartlar nasıl değişirse değişsin, Çin ve ABD’nin barış içinde bir arada yaşamasını öngören tarihsel mantığın değişmeyeceğini, Çin ve ABD halklarının iletişim ve iş birliğinden yana arzularının değişmeyeceğini, dünya halklarının Çin-ABD ilişkisinin istikrarlı gelişmesine yönelik beklentilerinin de değişmeyeceğini belirtti.”

Çin ve ABD liderlerinin San Francisco görüşmesinde iki ülkenin halkları arasındaki temaslara kolaylık sağlanması ve kültürel ve beşeri iletişimin ilerletilmesi hakkında anlaşma sağladıklarına işaret eden Mao Ning, bu mutabakat uyarınca iki ülke arasında direkt uçuşların artırılacağını, turizm konulu üst düzey diyalogların yapılacağını ve vize işlemlerinin kolaylaştırılacağını söyledi.

Mao, Çin’in önümüzdeki beş senede iletişim ve öğrenim amacıyla 50 bin Amerikan gencin Çin’e davet edileceğini dile getirdi.

Sözcü ayrıca, Çin ve ABD halklarının aralarındaki temasları ve iletişimi yoğunlaştırarak ikili ilişkilerin gelişmesine canlılık katmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı