Arap ve İslam ülkelerinin dışişleri bakanlarından oluşan ortak heyet, 20-21 Kasım günlerinde Çin'i ziyaret ediyor.

Heyetin üyeleri arasında Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal, Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Safadi, Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno, Filistin Dışişleri Bakanı Maliki ve İslam İş Birliği Teşkilatı Genel Sekreteri Taha yer alıyor.

Bugün olağan basın toplantısında konuyu değerlendiren Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, en son Filistin-İsrail çatışmasının başlamasından bu yana Çin ile Arap ve İslam ülkelerinin çoğunluğunun ateşkes ve çatışmaların durdurulması, sivillerin korunması, insani yardımın ulaştırılması ve “iki devletli çözüm” konusunda tavırlarının oldukça tutarlı ve net olduğuna dikkat çekti.

Sözcü, Arap dünyasından gelen hakkaniyetli çağrıları Çin’in takdir ettiğini belirterek, Arap ve İslam ülkelerinin diplomatik çabaları yürütmelerini ve çözümde daha büyük bir rol oynamalarını Çin’in desteklediğini söyledi.

Arap ve İslam ülkelerinin dışişleri bakanları ortak heyeti Çin ziyaretleri sırasında Ortak Arap-İslam Zirvesi hakkında Çin'i bilgilendirecek ve taraflar halen süregiden İsrail-Filistin çatışması hakkında derinlemesine görüş alışverişinde bulunacak.

Mao Ning, Gazze'deki savaşın bir an önce durdurulmasını sağlamak, Gazze'deki insani krizi hafifletmek, Filistin ile İsrail arasında barış içinde bir arada yaşamayı sağlamak ve Ortadoğu'da barış ve istikrarı teşvik etmek için aralıksız çaba göstermeye devam edeceklerini ve bu süreçte Arap ve İslam ülkeleriyle birlikte çalışmaya istekli olduklarını söyledi.

Söz konusu ortak heyet bugün Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşmelerde bulundu.

Hibya Haber Ajansı