BM Güvenlik Konseyi'nin bu ayki dönem başkanlığını üstlenen Çin, “Kalıcı Barış İçin Ortak Kalkınma” konulu bir açık oturum düzenledi.

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, genel, kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmanın, devletlerin kalıcı barışını sağlayan temel bir unsur olduğuna dikkat çekti. BM Güvenlik Konseyi'nin çoğu gündem maddesinin gelişmekte olan bölgelerde yoğunlaştığını belirten Zhang, bu bölgelerin ortak özelliklerinin yoksulluk ve dengesiz kalkınma olduğunu aktardı. Karşılıklı saygı ve ortak kalkınmanın dünya barışının korunmasında etkili olduğunu vurgulayan Zhang, bazı ülkelerin demokrasi ve insan hakları adı altında başka devletlerin iç işlerine keyfi müdahalede bulunmasının ve kendi yönetim modellerini zorlamasının sürekli kargaşaya ve mülteci akınlarına yol açtığını belirtti.

Zhang, dünya genelinde kalıcı barış ve sürdürülebilir kalkınmanın, az sayıda ülkenin zenginleşirken birçok devletin yoksulluk içinde kalmasıyla sağlanamayacağını kaydetti. Uluslararası toplumun dostane ilişkiler inşa etmesi gerektiğini ve dünya ülkelerinin ortak kalkınma ve güvenlik yolunda ilerlemesini sağlayacaklarını dile getiren Zhang, hiçbir ülkenin kalkınma ve barış yolunda geride bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, kapsamlı ve sürdürülebilir gelişme olmadan barışın garanti edilemeyeceğini ve kalkınmanın bu açıdan gerekli olduğunu belirtti.

Oturumda, 60'dan fazla ülke ve uluslararası örgütten temsilciler konuşma yaptı. Temsilciler, çatışmaları kalkınma yoluyla çözme görüşüne katıldıklarını ifade ettiler.

Hibya Haber Ajansı