Çin Dışişleri Bakanlığı, Arap ve İslam ülkelerinin dışişleri bakanlarından oluşan ortak heyetin Çin ziyareti hakkında bilgi verdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan’ın başkanlığındaki Arap ve İslam ülkelerinin dışişleri bakanlarından oluşan ortak heyet 20 Kasım’da Çin’i ziyaret etti. Heyetin üyeleri arasında Ürdün, Mısır, Filistin, Endonezya’nın dışişleri bakanları ve İslam İş Birliği Teşkilatı Genel Sekreteri yer aldı.

Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Han Zheng ve Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, ortak heyetle görüşmeler yaptı.  

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning bugün Beijing’de düzenlenen basın toplantısında söz konusu ziyaret hakkında bilgi verdi.

Mao Ning, Çin tarafının Arap-İslam Ortak Zirvesi’nin barışçıl çabaları ve adil çağrılarını takdirle değerlendirdiğine dikkat çekerek, zirve bitiminde kurulan bakanlar komisyonunun daha büyük rol oynamasını Çin’in desteklediğini vurguladı.

Mao, ortak heyetin Çin’i küresel arabuluculuk girişimlerinin birinci durağı olarak seçmesinin Çin’e duyulan yüksek güvenin göstergesi olduğu gibi, iki taraf arasında karşılıklı anlayış ve desteği de yansıttığını söyledi.

Mao Ning, şu an yapılması gerekenin BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu’nun ilgili kararlarını yerine getirmek, derhal ateşkes sağlamak, uluslararası hukuk kurallarını, özellikle uluslararası insancıl hukuku etkin şekilde hayata geçirmek, Filistinli sivilleri evsiz bırakan ve zorla tahliye eden girişimlere karşı çıkmak olduğuna işaret etti.

Sözcü şunları ekledi:

“Filistin’in kaderini ilgilendiren herhangi bir düzenlemeyi mutlaka Filistin halkı öncelikle onaylamalıdır, aynı zamanda bu düzenleme, bölge ülkelerinin rasyonel endişelerine önem vermelidir. Herhangi bir çözüm önerisi iki devletli çözüme aykırı olmamalı, bölge barışı ve istikrarına yardımcı olmalıdır. BM Güvenlik Konseyi, Arap ve İslam ülkelerinin çağrılarına kulak vermeli, durumun yumuşatılması için sorumlu bir tavır almalıdır. Çin, Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanı olarak, Arap ve İslam ülkeleriyle koordinasyonu güçlendirmeye, Güvenlik Konseyi’nin Gazze’deki durum hakkında anlamlı eylem yapmasını hızlandırmaya devam edecek. Filistin sorunu, Ortadoğu sorununun temelidir. Filistin sorunu adil şekilde çözüme bağlanmadığı sürece Ortadoğu’da kalıcı barış ve istikrar olmayacaktır.”

Hibya Haber Ajansı