Ortadoğu’ya ilişkin jeopolitik gerginliğin etkisi güvenli limanlara geçişler artmış, ons altın fiyatları 2.000 dolar seviyesinin üstüne çıkmıştı. Sonrasında ise gerginlikle yükselen enerji fiyatları ile Fed üyelerinin enflasyon & faiz görüşlerine ilişkin yaptığı açıklamaların tutarsız olması süreçlerle birlikte Fed faiz kararı sonrasında verilen nispeten şahin mesajlar dolara olan talebi ar- tırmış, dolar endeksindeki yükseliş ile birlikte ons altın fiyatı kısa sürede 1.930’lara kadar geri çekilmişti.

Geçtiğimiz haftalarda önce Tarım Dışı İstihdam verisi- nin 180.000 olan beklentilerin %17 altında 150.000 gel- mesi, ABD’de TÜFE verisinin aylık bazda değişim gös- termemesi, yıllık bazda ise %3,7’den %3,2 artışla piyasa beklentilerinin altında gerçeklemesi ve ABD Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları’nın önceki hafta 220.000 kişi olan beklentilerin üstünde 231.000 gelmesi ile enflas- yonda soğuma olabileceğine dair beklenti oluşarak faiz artırım döngüsünün sona erebileceğine dair algı oluş- tu. Beklenti ile birlikte Fed’in Aralık ayında faizleri sabit tutma ihtimali anketlerde %100’e yükselirken, haber akışları ile dolar endeksi değer kaybederken enflasyon & faiz döngüsü beklentileri ile ons altın tekrar 2.000’i test etti. Bu süreçte ABD’de 20 yıllık tahvil ihalesine gelen yoğun talep ile dolar endeksi değer kaybetti.

Dün ise Fed’in son toplantısına ait tutanaklar, banka yetkililerinin para politikasının seyrinde ihtiyatlı bir yaklaşım benimsenmesi konusunda hemfikir olduğunu, gelen verilerin enflasyonun düşürülmesindeki ilerlemenin yetersiz olduğunu göstermesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılabileceğini ortaya koydu.
Sıkılaşma mesajları sonrasında dolar endeksi kısmi değer kazandı. Fed mesajları sonrasında Aralık'taki faiz değiştirmeme beklentisi ankette %94,8'e geriledi. ABD’den son dönemde gelen TÜFE ve Sanayi Üretimi verilerinin ardından piyasalarda ek faiz artırımına ilişkin beklentilerin büyük ölçüde ortadan kalktığı görülse de karmaşık seyrin devam etmesi volatiliteyi artırıyor.

Günlük grafikle 60 ve 200 g HO seviyelerinin üstünde hareket eden ons fiyatlamaları zirve seviyesinden başlayan düzeltmede %50 Fibonacci düzeltme seviyelerinin geçtiği 1.895 dolar ile 2.060 dolar seviyeleri arasında yön arayışını sürdürüyor.

Kaynak İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı