Esen, “Analizi yapılan kitleye dair hedef düşük gösteriliyor. Düşük gösterince aşmak, hedef tutturmak kolaylaşıyor ve deniyor ki; ‘Aşalım da başarılı görünelim.’” ifadelerini kullandı.

Henüz 2023 performans göstergelerine ulaşılamadığını ifade eden Esen, 2018-2022 yılları arasında ait verilerle ilgili tespitlerini şu ifadelerle açıkladı:

“5018 Sayılı Kanun yani, ‘Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nu esas alarak 2018-2022 rapor ve göstergelerinin izlerini sürdük.  Biliyorsunuz 5018, Eski Devlet Bakanımız ve benim de mensubu ve Genel Başkan Yardımcısı olduğum DEVA Partisi Genel Başkanı Sayın Ali Babacan ve kıymetli ekonomi ekibinin 2003’te kanunlaştırdığı ve 2006’da uygulamaya başlanan kanun. Kendisine ayrıca teşekkür etmek gerek buradan, bu kanun olmasa biz bu izleri de süremeyecektik…”

“Bakanlık bütçesinden para aktarılan ‘çok sayıda’ banka hesabı açıldığını ancak bir süre sonra takibin azalarak sonlandırıldığını gördük” açıklamasını yapan Esen, "Öncelikle işe banka hesaplarıyla başladık. Sayıştay’ın 2019 yılında bakanlık birimlerinde yaptığı incelemelerde; bakanlık bütçesinden para aktarılan ‘çok sayıda’ banka hesabı açıldığını ancak bir süre sonra takibin azalarak sonlandırıldığını gördük. 2019’da sadece Ankarada 141 hesap olduğu tespit ediliyor. Diğer 80 ile bağlı kaç hesap var bilinmiyor çünkü bakılmıyor. Ertesi yıl bu sefer 1 değil 10 il inceleniyor ve 495 banka hesabı ortaya çıkıyor. Önceki yıl kurum bilançosu içinde 1 ille çok göze batmayan bu durum 10 il olunca bilançoda payı büyüyor. Önceki yılın verilerinde yapılan tespit üzerine hatanın giderilmesi, mümkünse sıfırlanması beklenirken bu sefer 10 il daha incelenince bir önceki yıldan çok daha büyük miktarlar ortaya çıkıyor tabii. Yani hata gittikçe büyümüş, tutar açığı giderek artmış. Bir sonraki yılda da 7 ile indirilmiş inceleme, ama yine kocaman kocaman tutarlar oluşmuş." sözlerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı