25 Kasım'da gerçekleşen Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü panelinde, kadına yönelik şiddetle mücadelenin hukuki ve psikolojik yönleri ele alındı. Avukat Tuba Torun, kadına yönelik şiddetin temel sebebinin eşitsizlik olduğunu belirterek, bu sorunun çözümü için hukuk öncesine odaklanılması gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Ece Öztan ise kadınların hak mücadelesinin uzun bir geçmişi olduğunu ve toplumun tepkilerini genellikle kadınlar üzerinden gösterdiğini ifade etti. Dr. Kahraman Güler ise kadına yönelik şiddetle mücadelede psikolojik boyutun önemine dikkat çekti, kadınların yardım istemelerinin önemini vurgulayarak şiddeti önleme politikalarının hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Panelin ardından erkek şiddetiyle hayatını kaybeden kadınlar anısına “Bir Kişi Daha Eksilmemek İçin” isimli anma programı düzenlendi. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un etkin bir şekilde uygulanması gerektiğine dikkat çekilen programda, 2023 yılında hayatını kaybeden 357 kadını temsilen yerleştirilen ayakkabılara karanfiller bırakılarak anılarına saygı duruşu yapıldı.

Gün boyunca devam eden etkinlikler arasında kadınlara özel film gösterimi, "Güvenli İlişkiler" konulu seminer ve markalaşma üzerine bir sunum da yer aldı. Ayrıca, Beylikdüzü Belediyesi Ritim Grubu, Halk Oyunları Topluluğu ve Halk Müziği Korosu üyeleri, "Kadınlardan Ezgiler ve Danslar" etkinliğinde sahne alarak katılımcılara sanat ve müzikle destek verdiler.

Konser sonrası sahneye çıkan Beylikdüzü Belediyesi Başkanı Mehmet Murat Çalık, emeği geçenlere teşekkür ederek “Beylikdüzü Belediyesi olarak sizinle gurur duyuyoruz. Kadınların el attığı her iş muazzam neticeleniyor. Bu kadar güçlü kadının arasında olmak benim için de büyük bir şans. Böyle bir günün olması bile utanç verici bir durum aslında ama kadın-erkek hep birlikte mücadele edeceğiz ve 100’üncü yılda bu ülkenin güzel evlatlarıyla birlikte Atatürk’ün dediği muasır medeniye seviyesine çıkacağız” diye konuştu.


 

Hibya Haber Ajansı