Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, uluslararası topluma Kore Yarımadası sorununun diyalog yoluyla çözülmesi için uygun ortam yaratma çağrısında bulundu.

Geng Shuang, BM Güvenlik Konseyi’nde dün Kore Yarımadası’ndaki gerginliğe ilişkin olarak düzenlenen toplantıda, yarımadada gerginliğin artmasından Çin’in büyük kaygı duyduğuna işaret etti.

Her hangi bir ülkenin kendi mutlak güvenliği için diğer ülkelerin güvenliğini kurban etmemesi gerektiğini vurgulayan Geng, Kuzey Kore dâhil tüm ilgili tarafların meşru kaygılarının diyalog yoluyla uygun bir şekilde giderilmesinin, Kore Yarımadası sorununu çözecek tek yol olduğunu söyledi.

Kore Yarımadası meselesinin çözümünün uygun ortama ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Geng, “ABD, gerçekten Kuzey Kore’yle şartsız diyalog yapmak ve mevcut çıkmazı açmak istiyorsa, her fırsatta askeri tatbikat düzenlemek ve stratejik silahlarını bölgeye göndermek gibi baskı önlemlerinden kaçınmalıdır. İki taraf arasındaki karşılıklı güveni yeniden tesis etmek ve diyalogu sürdürmek için uygulanabilir çözüm planı ortaya koyulmalıdır.” dedi.

Çin’in Kore Yarımadası’na komşu ve sorumlu bir büyük ülke olarak, barış ve istikrarın korunması ve yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması için daima çalıştığını yineleyen Geng, diyalogu sağlamak için çaba göstermeye ve Kuzeydoğu Asya’da kalıcı istikrarın gerçekleşmesinde yapıcı rol oynamaya devam edeceklerini kaydetti.

Hibya Haber Ajansı