*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Dün hafif artıda kapatan ABD borsaları bu sabah vadelilerde bu görüntüsünü koruyor. Her ne bazı Fed üyeleri şahin tutumunu korusa da dün Fed Üyesi Waller'ın enflasyondaki düşüşün devam etmesi durumunda Fed'in faizleri indirmeye başlayabileceğini belirtmesi önemliydi. Faiz indiriminin gündeme gelmesi de piyasaları destekliyor. Bu kapsamda da Dolar'daki gerileme devam ederken, EURUSD paritesi bu sabah 1,10 seviyesinin üzerinde. ABD on yıllık tahvil faizi ise %4,30'un altında. Diğer yandan, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi hafif ekside. Yurtdışında bugün ABD'de revize üçüncü çeyrek büyüme verisi, çekirdek kişisel tüketim harcamaları ve Almanya kasım öncü TÜFE verisi öne çıkıyor. Yurtiçi piyasalara bakıldığında, CDS'teki düşüşe paralel odakta kalan ve haftanın ilk işlem gününde sert yükseliş kaydeden bankacılık sektöründe dün kar satışları yaşanırken, BIST100 endeksi günü hafif düşüşle tamamladı.  Endekste 65 hisse günü eksi bölgede tamamladı. Kısa vadeli yükseliş trendinde olan BIST100'de bu görüntüyü bozabilecek bir gelişme şu aşamada göze çarpmıyor. Bu kapsamda, endeksin güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını ve gün içerisinde de bu görüntüsünü korumasını bekliyoruz. Bugün saat 10'da TÜİK tarafından kasım ayı ekonomik güven endeksi ve ekim ayı dış ticaret dengesi verileri açıklanacak. Öte yandan, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan 11:30'da İSO toplantısında sunum yapacak. Ayrıca, BDDK tarafından saat 14'te açıklanacak ekim dönemine ait aylık bankacılık sektörü verileri yayımlanacak.
 


 


MAKROEKONOMİ


ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, eylül ayı S&P/Case-Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksinin aylık bazda artış hızı %0,8'den %0,7 seviyesine yavaşlayarak son üç ayın en düşük seviyesinde kaydedilirken, yıllık bazda artış hızı ise %2,1'den %3,9 seviyesine yükseldi.

ECB Yönetim Konseyi Üyesi Nagel, faiz indirimini konuşmak için erken olduğunu ve enflasyon görünümünün kötüleşmesi durumunda gerekirse yeniden faiz artışı olabileceğini belirtti.

Bunun yanında, Almanya'da aralık ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi, -28,3'ten -27,8 seviyesine hafif yükselerek nisan ayından bu yana en düşük seviyelerden kısmi toparlandı, bununla birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü. Detaylara bakıldığında, tüketicilerin satın alma eğilimi endeksi -16,3'ten -15 seviyesine hafif toparlanırken, tüketicilerin gelir beklentileri endeksi ise -15,3'ten -16,7 seviyesine geriledi, tüketicilerin ekonomik durum beklentileri endeksi ise -2,4'ten -2,3 seviyesine hafif artışla yataya yakın seyretti.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında, 
 
ABD tarafında, bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme revize verisi TSİ 15.30'da takip edilecek. ABD ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızı bu yılın birinci çeyreğindeki %2,2 seviyesinden ikinci çeyrekte %2,1 seviyesine hafif yavaşlamasının ardından, üçüncü çeyrekte ise öncü verilere göre %4,9 seviyesinde gelerek beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti ve böylece 2021'in son çeyreğinden bu yana en güçlü büyümeye işaret etmişti. Üçüncü çeyrek büyüme verisinin detaylarına bakıldığında, beklentilerin üzerindeki büyümede, özellikle ülke ekonomisinin büyük kısmını oluşturan tüketim harcamalarının büyüme hızının %0,8'den %4 seviyesine beklentilerle uyumlu olarak belirgin şekilde yükselişle 2021 yılının son çeyreğinden bu yana en yüksek seviyede kaydedilmesi belirleyici olmuştu. Bunun yanında, üçüncü çeyrekte, özel stok yatırımları, net ihracat, federal ve yerel hükümet harcamaları ve konut sabit yatırımları da artış sergilerken, konut dışı sabit yatırımlardaki düşüş ise büyümeyi sınırlandırmıştı.

Ayrıca Fed'in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin (çekirdek dahil) bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin revize verileri TSİ 15.30'da açıklanacak. 

Bunun yanında, Fed'in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik verilerle oluşturulan Bej Kitap raporu TSİ 21'de yayınlanacak. Raporda, ABD ekonomisine ilişkin güncel değerlendirmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentiler takip edilecek.

Avrupa tarafında, ECB'nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, Almanya'da kasım ayı öncü TÜFE verileri TSİ 15'te takip edilecek. Ayrıca Euro Bölgesi'nde kasım ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi TSİ 12'de takip edilecek. 
 
Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından kasım ayı ekonomik güven endeksi yayınlanacak. Güven endekslerinin alt kalemleriyle hesaplanan ekonomik güven endeksinin kasım ayında 96,53'ten 95,31'e gerilemekle birlikte 100 iyimserlik eşik değerinin altındaki seyrini beşinci aya taşıdığını hesaplamaktayız.

Ayrıca TSİ 10'da TÜİK tarafından ekim ayı dış ticaret dengesi verisi yayınlanacak. 

ŞİRKET HABERLERİ


Europower Enerji (EUPWR, Sınırlı Pozitif): Şirket, TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen, ''İTM-433 Referanslı 154kV Eskişehir-1 GIS TM Yapım İşi'' konulu ihaleye katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İhale baz bedeli 251,1mn TL'dir. İhale sonucu henüz kesinleşmemiştir.

Kontrolmatik (KONTR, Sınırlı Pozitif): Enka Kırklareli Elektrik Üretim A.Ş. ile Verbena Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali Projesi kapsamında Yüksek Gerilim Gaz İzoleli Trafo Merkezi yapımı için toplamda KDV hariç 8,9mn EUR tutarında sözleşme imzalanmıştır.

Tüpraş (TUPRS, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu tarafından; 1 yıllık dönem içerisinde ve 10 milyar TL tutara kadar 5 yıl vadeye kadar çeşitli vadelerde Türk Lirası cinsinden, yurt içinde, halka arz edilmeksizin tahsisli ve/veya nitelikli yatırımcılara satılmak üzere, bir veya birden çok seferde, Tahvil ve/veya Finansman Bonosu ihracına yönelik alınan karar kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu'na gerekli izin başvurusu yapılmıştır.



DİĞER ŞİRKET HABERLERİ


Birleşim Mühendislik (BRLSM): Şirket, İstanbul Anadolu Yakasında yapımına başlanan hastene projesinin mekanik taahhüt işlemlerini yapmak üzere Aydın Sağlık Yatırımlar Sanayi ve Ticaret A.Ş ile ön anlaşma sağlamış ve sözleşme çalışmalarına başlamıştır. İlgili projenin süresi 12 ay olarak planlanmakta olup, detayları nihai anlaşmaya varıldığında kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Escort Teknoloji Yatırım (ESCOM): Şirket'in iştiraki Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım A.Ş'den alınan bilgiye göre; Tiamo Teknoloji ve İnovasyon A.Ş.'ye  22,5mn TL şirket değeri üzerinden %10 oranında iştirak edilmesine karar verilmiştir. Tiamo, mobil oyun ve uygulama yazılımları üretmektedir.

Manas Enerji (MANAS): Şirket Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından " Su Sayacı ve Sayaç Rekor Alımı " konusunda 02.10.2023 tarihinde açılan ihaleye toplamda 85,7mn TL ile kısmi teklif verilmiş, 15.11.2023 tarihinde iletilen ihale tebligatı ile teklif verilen kısımların tamamında 1. sırada olduğu şirkete bildirilmiştir. 28.11.2023 tarihinde ise şirkete iletilen İhale Tebligatı ile Şirket sözleşme imzalamaya davet edilmiştir.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı