İSTANBUL (AA) - Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenen "İklim Eyleminde Kent Sorunu: Küresel Güneyden Deneyimler" başlıklı panelde, iklim krizinden etkilenen küresel güney kentlerinin sorunları ele alındı.

Panelin moderatörü ve Hint-Küresel Sosyal Hizmetler Topluluğu (IGSSS) yöneticisi Aravind Unni, sözlerine Gazze'ye destek mesajıyla başlayarak, "Her şeyden önce şunu belirtmek istiyorum ki Gazze ve Gazze halkıyla dayanışma içindeyiz. Kalıcı barışı ve acil bir ateşkesi destekliyoruz." dedi.

Konuşmasına toplantının ana gündem maddesiyle devam eden Unni, 2050'de dünya nüfusunun yüzde 80'inin şehirlerde ikamet edeceğini ve bunun çoğunluğunu küresel güney ülkelerinde yaşayan insanların oluşturacağını belirtti.

Bu gerçeğe rağmen kentleşme kapsamındaki sorunların COP zirvelerinde yeteri kadar görüşülmediğini ifade eden Unni, küresel güney kentlerinde yaşayan insanların iklim krizinin sonuçlarıyla her gün yüzleştiğini söyledi.

Unni, "İklim değişikliğinin farklı ve yeni etkileriyle yüzleşiyoruz ve ne yapılması gerektiğini de bilmiyoruz. Bu konuda küresel karar vericiler tarafından yeterli politikalar üretilmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Hindistan merkezli sivil toplum kuruluşu PAIRVI Başkanı Ajay K. Jha ise kentlerin iklim krizindeki rolü üzerine yeteri kadar konuşulduğunu ancak sorunun konuşmaktan öteye gidilememesi olduğunu dile getirdi.

Jha, şöyle devam etti:

"Bilim bize emisyonları 2030'a kadar yüzde 43 azaltmamızı söylese de biz şu an ancak yüzde 2 azaltabilecek durumdayız. Sıcaklık değerleri 2023'te defalarca 1,5 derecenin üzerine çıktı. Başta Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nde olmak üzere kentlerde karbon emisyonlarının azaltılması yönünde yeni girişimler başlatıldı ancak dünya sadece bu ülkelerden ibaret değil."

- "İklim krizinin getirdiği sorunlar sokak satıcılarını intihara sürüklüyor"

Hindistan Ulusal Sokak Satıcıları Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Mackenzie Dabre, konuşmasında Mumbai kentinde yaşayan sokak satıcılarının iklim krizi kaynaklı problemlerinden bahsetti.

Sokak satıcılarının sıcak hava dalgaları ve siklonlar gibi aşırı hava olayları nedeniyle hem işlerini hem de sağlıklarını yitirdiğini anlatan Dabre, iklim krizi kaynaklı bu sorunların sokak satıcılarını umutsuzluğa düşürerek intihara sürüklediğini kaydetti.

Hindistan İklim Değişikliği ve Etik Ağı (INECC) adlı sivil toplum kuruluşunun temsilcisi Priyadarshini Karve, kent planlamasında iklim değişikliği faktörünün hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Karve, "Şunu anlamamız gerekiyor ki gelişmekte olan ülkelerde kentleşme henüz tamamlanmadı. Kent planlamacıları iklim anlayışını süreçlerine dahil edebilirlerse bu bir fırsat olabilir." diye konuştu.

Endonezya merkezli çevre ve iklim odaklı sivil toplum kuruluşu Rujak Kent Çalışmaları (RCUS) yöneticisi Elisa Sutanudjaja ise Asya ülkelerinin çoğunda şehir içi ulaşımda iklim değişikliğinin etkilerini azaltacak çalışmalar yapılması gerektiği, öte yandan bu alanda yapılan çalışmaların zaman zaman yeşil boyamadan öteye gitmediği görüşünü paylaştı.