Çin’in Viyana'daki BM ve diğer uluslararası örgütler nezdindeki daimi temsilcisi Li Song, tek taraflı zorlayıcı önlemlerin küresel yönetişime ve uluslararası kalkınma iş birliğine ciddi engel oluşturduğuna dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı’nın 20. Toplantısı kapsamında “Tek taraflı zorlayıcı önlemler ve uluslararası ekonomik ve toplumsal gelişmelere olumsuz etkileri” temalı oturum dün Viyana’da gerçekleşti.

Li Song oturumda Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşılması ve uluslararası kalkınma iş birliğinin ilerletilmesi, ayrıca çok taraflı platformlarda tek taraflı zorlayıcı önlemlere kararlılıkla karşı çıkılması gerektiğini belirtti.

Li, Çin’in diğer taraflarla temas ve müzakereleri sürdürerek, Küresel Güney ülkelerinin meşru kalkınma haklarını ortaklaşa korumaya, uluslararası kalkınma iş birliğini güçlendirmeye hazır olduğunu ifade etti.

Diğer yandan Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı’nın 20. Toplantısı’nda başta Çin, Rusya, İran ve Küba olmak üzere 10 ülke, tek taraflı zorlayıcı sorunlarla ilgili ortak bildiri yayımladı.

Ortak bildiride tek taraflı zorlayıcı önlemlerin, Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşılmasının yanı sıra kapsayıcı ve sürdürülebilir sanayileşme sürecine getirdiği olumsuz etkiler eleştirildi.

Hibya Haber Ajansı