İSTANBUL (AA) - Ünlü şef Somer Sivrioğlu, yılbaşına özel, sofraların yıldızı olmaya aday Dardanel’li bir tarif paylaştı.

Dardanel'den yapılan açıklamaya göre, 2022 yılının bitimine sayılı günler kaldı. Yeni bir yılı, sevdikleriyle güzel bir sofrada karşılamak isteyenler yılbaşı menüsü arayışına başladı. Balık ve deniz ürünleri gerek faydaları gerekse lezzetiyle, kutlama sofrası kurmak isteyenler için güzel bir seçim olarak öne çıkıyor.

Dünyanın pek çok ülkesinde, yılbaşı yemeklerinde balık ve deniz ürünleri servis etmek bir gelenek olarak kabul ediliyor. İster samimi aile yemekleri olsun isterse büyük kutlamalar, aperatiflerden salatalara, ana yemeklerden tatlılara kadar pek çok tarifte denizden gelen bir lezzete yer veriliyor.

Balık ve deniz ürünlerinin bu kadar vazgeçilmez olmasının nedeni lezzetin yanı sıra faydalarından kaynaklanıyor. İyi bir protein kaynağı olmasının yanında potasyum, magnezyum, çinko, selenyum, fosfor, iyot, demir gibi mineraller içeriyor. Ayrıca omega-3 gibi vücudumuz için gerekli olan yağ asitlerini yüksek oranda barındırıyor. İnsan vücudu bunları üretemediği için besinlerle birlikte alınması gerekiyor.

Bu özellikleri sayesinde balık ve deniz ürünleri bağışıklığı destekleyerek birçok hastalığa karşı koruyucu etki sağlıyor, vücut direncini yükseltiyor.

Uzmanlar, çocukların ve yetişkinlerin düzenli olarak, haftada en az iki öğün balık tüketmesini tavsiye ediyor. Sağlıklı beslenme açısından balığın yanında tamamlayıcı olarak mevsim sebzelerine bolca yer verilmesini öneriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Somer Sivrioğlu, tarifle ilgili şu bilgileri paylaştı:

"İlk olarak zeytinyağını tencereye alıyoruz. Daha sonra küp doğradığımız soğanı ve sarımsağı ilave edip pembeleştiriyoruz. Arpa şehriyeyi ekliyoruz ve rengi dönünceye kadar kavuruyoruz. Arpa şehriye iyice kavrulduktan sonra içine domatesi ekliyoruz. Tuz ve karabiberi ekleyip son olarak su ilave ediyoruz. Bir taşım kaynattıktan sonra altını iyice kısıp yaklaşık 8 dakika kadar pişiriyoruz. Arpa şehriye pişerken somonu küp küp doğruyoruz. Bir tavaya zeytinyağı koyuyoruz. Karides ve somonları ekliyoruz. Çok az sote ettiğimiz karışımımızı pilava ekliyoruz. Kapağı kapatıp yine 8 dakika kadar demlendirerek karidesler ve somon pişene kadar pişiriyoruz. Pilavımız iyice demlendi. Altını kapadıktan sonra bir kaşık krema ve parmesan rendeleyip son kez karıştırıyoruz. Ve 5 dakika kadar dinlenmeye alıyoruz. Dardanel Jumbo Karides ve Somonlu Arpa Şehriyemiz hazır. Son olarak üzerine bir parça maydanoz ekliyoruz. Afiyet olsun."