Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Urfa merkez ilçesi Haliliye’de bulunan Topçu Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü, açıklamanın yapıldığı meydana il örgütü binasının bulunduğu Ahmet Bahçıvan İş Merkezi’nden yürüyüş ile katıldı. Yürüyüşe HDP Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü, Ömer Öcalan, Nusrettin Maçin, Urfa Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda partili katıldı.  Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden Hakan Arslan’ın cenazesi, 7 yıl sonra bir torba içinde babası Ali Rıza Arslan’a teslim edilmişti. Yürüyüşte baba Ali Rıza Aslan'ın oğlunun kemiklerini taşıdığı ana ait sembolik olarak üstünde "Kürt" yazan boş bir kutu taşındı. HDP'liler parti flamaları eşliğinde "Bijî berxwedana HDP" ve "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları eşliğinde Topçu Meydanı'na yürüdü. 

Meydan girişinde atılan slogan ve flamaları gerekçe gösteren polisler bir genci gözaltına almak istedi. Partililer araya girerek göz altıyı engelledi. Kitle polisin saldırısına "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları ile karşılık verdi. Göz altı yapmak isteyen güvenlik şube amiri yardımcısını provakatör olduğunu belirten HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, söz konusu amir hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Öcalan aynı polisin daha önce Urfa Adliyesi önünde 542 gündür Adalet Nöbeti tutan  Emine Şenyaşar'a da saldırdığını belirtti. "HDP halktır halk burada" sloganları eşliğinde meydana giren partililer, kortej oluşturarak "Savaş kaybettirir barış yaşatır", "Savaşı durdur özgür yaşamı kur" ve "Şavaşa hayır Barış hemen şimdi" pankartı açtı. Açıklamaya platform birleşenlerinin yanı sıra bir çok sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti destek verdi. Kitle meydanın r bölümünde polislerin "Güvenlik" gerekçesi ile oluşturduğu bariyerlerden oluşan alana girmedi. Bariyeri önünde yapılan açıklama binlerce kişinin katıldığı şölene dönüştü. Açıklama öncesi kitle zılgıtlar eşliğinde halay çekti. 

 Açıklamada platform adına konuşan Dönem Sözcüsü Gökhan Dayık, Urfa Adliyesi önünde  542 gündür Adalet Nöbeti tutan Şenyaşar ailesi için biran önce adaletin sağlanması çağrısında bulundu. 1 Eylül Dünya Barış Gününe ilişkin bilgi veren Dayık, "İktidar iktidarını korumanın yolunu savaşta arıyor. Buna karşı mücadelemizi büyüyeceğiz"  dedi. 
Ardından söz alan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ahmet Atış, acil olarak barışa ihtiyaç olduğunu vurguladı. HDP Urfa İl Eşbaşkanı Aliye Kızıldamar da barışı savunmak, istemekte ısrar etmek gerektiğinin vurguladı. Ardında söz alan siyasi parti temsilcileri barışın her platformda savunulması için mücadeleyi işaret etti. 

Son olarak söz alan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, ise şunları söyeledi:"Bu ülkede savaş var ve bu tek gündem. Kürtlere karşı savaş derinleştirilirken Ukrayna Rusya arasında barış istediğini söylüyorlar. Ölüm her yerde ölümdür. Biz barışı savunuyoruz. Barışın olası içim bu savaşın son bulması lazım. Yaşamını yitiren insanların kemikleri kutuda ailelerine veriliyor. Her şeye rağmen savaşa karşı barışı savunacağız. Kürdistan'da barışı oluşturacağız. Muhatap belli. Muhatap tecrit altında. Muhatap Sayın Öcalan'dır. Kim savaşıyorsa onlar masaya oturur. Her gün bir pravakatör polis Urfa Adliyesi önünde direnen Emine Şenyaşar'a saldırıyor."

Kitlesel açıklama çekilen halaylar ile son buldu.