Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin Çin’in AB’nin güvenilir ve vazgeçilmez ortağı olduğunu belirtti.

Sözcü Wang bugün düzenlenen olağan basın toplantısında AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in AB-Çin ticareti hakkında yaptığı açıklamayı değerlendirdi.

Wang Çin’in hiçbir zaman ticaret fazlası peşinde koşmadığını, aksine Çin Uluslararası İthalat Fuarı ve Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı’na ev sahipliği yapmak suretiyle üst düzey dışa açılmayı teşvik ettiğini belirtti.

Wang “Çin-AB ticaretindeki mevcut durum makro ekonomik ortam, uluslararası ticaret koşulları ve iki tarafın endüstri yapıları gibi ortak etkilerin bir sonucudur. Çin’de bulunan AB işletmelerinin ihracatının üçte birinden fazlası Avrupa’ya yöneliktir ve ilk bakışta Çin’in ticaret fazlasına sahip olduğu gibi bir görüntü çıkmaktadır, ancak bundan elde edilen kâr büyük ölçüde Avrupa tarafında kalmaktadır. Bunun yanı sıra AB’nin bir taraftan Çin’e yönelik ileri teknoloji ürünlerinin ihracatına ciddi sınırlamalar getirmesi, diğer taraftan Çin’e yönelik ihracatının büyük boyutta attırılmasını istemesi, pek mantıklı görünmüyor.” dedi.

Wang gerek AB’nin karşı karşıya kaldığı sorunların çözümünde olsun, gerekse küresel meydan okumaların etkili bir şekilde göğüslenmesinde olsun, Çin’in AB’nin güvenilir ve vazgeçilmez bir ortağı olduğunun altını çizdi. 

Diyalog ve istişare yoluyla fikir ayrılıklarının çözüme bağlanmasının Çin-AB ilişkilerinin gelişiminde elde edilen önemli bir deneyim olduğuna dikkat çeken Wang, AB’nin Çin’le aynı yönde hareket ederek Çin-AB liderleri görüşmesinin başarılı bir şekilde düzenlenmesine elverişli ortam yaratarak, Çin-AB ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı gelişimine katkıda bulunmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı