Kritik dijital altyapı ve süreklilik çözümlerinin küresel sağlayıcısı Vertiv (NYSE: VRT), Intel (Nasdaq: INTC ile işbirliği yaptığını duyurdu. Vertiv, 2024 yılında piyasaya sürülmesi planlanan devrim niteliğindeki yeni Intel Gaudi3 AI hızlandırıcıyı desteklemek için sıvı soğutma çözümü sağlayacak. Yapay zeka uygulamaları ve yüksek performanslı bilgi işlem, daha yüksek miktarlarda ısı yayıyor. Bu nedenle organizasyonlar, daha verimli sonuçlar elde etmek ve çevre dostu soğutma seçenekleri için giderek daha fazla sıvı soğutma çözümüne yöneliyorlar.

Intel Gaudi3 AI hızlandırıcı, Vertiv pompalı iki fazlı (P2P) soğutma altyapısı tarafından desteklenecek. Bu sayede, hem sıvı soğutmalı hem de hava soğutmalı sunucuların kullanılmasını mümkün kılacak. Sıvı soğutmalı çözüm, 17°C ile 45°C (62.6°F ile 113°F) sıcaklıklarındaki tesis suyunu kullanarak 160kW hızlandırıcı gücüne kadar test edildi. Hava soğutmalı çözüm ise 35°C'ye (95°F) kadar sıcak ortam havası veri merkezlerinde 40kW ısı yüküne kadar test edildi. Bu orta basınçlı doğrudan P2P soğutma çözümü, müşterilere ısının yeniden kullanımı, sıcak su soğutma, serbest hava soğutma ve güç kullanım etkinliği (PUE), su kullanım etkinliği (WUE) ve toplam sahip olma maliyeti (TCO) konularında yardımcı olacak.

Vertiv'in Küresel Termal İş Birimi Kıdemli Başkan Yardımcısı John Niemann, "Intel Gaudi3 AI hızlandırıcı, Vertiv ve Intel işbirliği için mükemmel bir çözüm sunuyor. Vertiv, geniş sıvı soğutma portföyünü sürekli olarak genişletiyor; bu da Intel gibi yeni nesil yapay zeka teknolojilerinin liderlerini destekleme kapasitemizi artırıyor. Vertiv, müşterilere yapay zekayı hızlı ve güvenilir bir şekilde benimsemelerine yardımcı olmanın yanı sıra sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına da katkıda bulunuyor" diye konuştu.

Intel'deki bu projenin Baş Termal Mühendisi Dr. Devdatta Kulkarni, "Yapay zeka iş yükleri için gereken bilgi işlem, günümüzde işletmeler için en önemli konular olan performans, maliyet ve enerji verimliliğini ön plana çıkardı. Yeni nesil hızlandırıcılar için artan termal tasarım gücünü ve ısı akışını desteklemek amacıyla Intel, müşterilerin kritik sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarında önemli bir rol oynayan yenilikçi bir soğutma çözümü için Vertiv ve diğer ekosistem ortaklarıyla birlikte çalıştı" dedi.

Vertiv sıvı soğutma teknolojileri hakkında daha fazla bilgi için Vertiv.com'u ziyaret edebilirsiniz. Intel Gaudi3 hızlandırıcı hakkında daha fazla bilgiye Habana.ai adresinden ulaşabilirsiniz.

Hibya Haber Ajansı