Ekmen, 1 Kasım’da Ticaret Bakanı’nın dikkatini iki konuya çekti. Ekmen, birincisi Mersin’in Türkiye ihracatındaki payına ve vergi ödeme yüzdesi bakımından altıncı sırada olduğunu belirterek Ana Konteyner Limanı’nın önemine değindi. Ekmen, "Bundan 15 yıl önce Filyos, Çandarlı ve Ana Konteyner Limanı’nın inşa edileceğine karar verildiği halde Filyos Limanı tamamlanmış ve Çandarlı Limanı bitme aşamasına geldiği halde Ana Konteyner Limanı için hiçbir adım atılmamıştır." dedi.

Ekmen, Limanın inşası için Bakanlığın katkılarını beklediklerini ifade etti. İkinci olarak narenciye üreticisinin sorunlarını dile getiren Ekmen, üreticiye verilen DFİF desteğini gündeme getirdi. Ekmen, narenciyede yüzde 75’e varan rekolte artışı beklendiği için iç pazarda tüketilmesi mümkün değildir bu yüzden ihracat desteğine ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Narenciye üreticisinin sorunlarına çözüm istedi

Ekmen, 13 Kasım’da Tarım ve Orman Bakanı’na narenciye üreticisinin sorunlarına çözüm bulmasını önerdi. Mayer limon ve Enter limonun fiyatına değinen Ekmen, limonun işçi maliyetlerini karşılanmadığı için toplanamadığını belirtti. Bu yıl büyük rekolte artışı beklendiğini ve pandemiyle beraber ihracatın sekteye uğradığını söyleyen Ekmen, TMO gibi çiftçiyi desteklemek için kurulmuş devlet kurumlarının çiftçiyi rahatlatmak için en azından 300-400 bin tonluk bir alım yapması gerektiğini ifade etti.

Hibya Haber Ajansı