Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Zorlu, “Geçmiş tecrübelerimiz, korumamız gereken bu orman alanlarının ranta dönüştürüldüğünü bize göstermektedir. Ne yazık ki en yakın zamanda, lüks konut projelerinin birer birer açıklanacağı ve bu araziler üzerine inşa edileceği aşikardır.” ifadesini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Zorlu, “12 Aralık 2023 tarihli 7951 Karar Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Antalya, Balıkesir, İstanbul, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Mersin, Sivas, Trabzon ve Yozgat illerinde bulunan bazı alanların orman sınırları dışına çıkarılmasına karar verilmiştir.” ifadesini kullandı.

Alınan bu karar ile kamuoyunda endişe uyandıran bir durum ortaya çıktığını kaydeden Zorlu,  “Orman alanlarının korunması büyük önem taşımakta olup, bu tür uygulamaların ne amaçla yapıldığı ve bu durumun orman ekosistemi ile çevresel sürdürülebilirlik açısından nasıl bir etki yarattığı konularında net bir bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. Geçmiş tecrübelerimiz, korumamız gereken bu orman alanlarının ranta dönüştürüldüğünü bize göstermektedir. Ne yazık ki en yakın zamanda, lüks konut projelerinin birer birer açıklanacağı ve bu araziler üzerine inşa edileceği aşikardır. Özellikle büyükşehirlerimizde ki bu ormanların vasıflarının değiştirilmesi de bize bunu göstermektedir.” diye ekledi.

Zorlu şu soruları yöneltti:

"Orman sınırları dışına çıkarılma kararı ile nasıl bir kamu yararı amaçlanmıştır? Hedeflenen nedir?

Bu alanlardaki ormanların yerine geçecek yeni yeşil alanlar ve ağaçlandırma projeleri planlanmakta mıdır?

Bu karar alınırken sivil toplum kuruluşları ve uzman görüşleri alınmış mıdır? Alındıysa bunlar nelerdir?

Bu uygulamaların çevresel etkileri ve orman ekosistemine olan olası etkileri konusunda araştırmalar yapılmış mıdır? Yapıldıysa bunlar nelerdir?

Orman sınırlarının dışına çıkartılan alanlarda özel ve tüzel hak sahipleri var mıdır?  Varsa ne kadar bir alan ve ne tür tesisler bulunmaktadır?"

 

Hibya Haber Ajansı