Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür olası İstanbul depremine karşı Esenyurtlu vatandaşları uyarmaya devam ediyor. Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt tarafından faaliyete geçirilen “Deprem Dirençli Kent Esenyurt” toplantısı ilçe genelindeki müteahhitlerle ve site yönetimleri ile yapıldı. 

“Binlerce insanımızı bir gecede gömüyoruz”

Halkın deprem konusunda duyarlı olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Görür, “Biz her depremde binlerce insanımızı bir gecede gömüyoruz, hiç de akıllanmıyoruz. Yaşadığımız depremlere rağmen halen daha depremi yeni görmüş gibi umursamıyoruz. Kendi ülkemize karşı bu önemli görevi yerine getirmemiz lazım. Ancak şimdi bu ülkede insanım ölmesin demenin, kafayı kaldırmanın zamanı. Bu hakkı bizi yönetenlerden istemenin, talep etmenin zamanıdır. Onlara özellikle şunu söylemeliyiz, ‘Deprem siyaset üstü bir konudur. Hangi partiden olursan ol, hangi siyasi görüşten olursan ol eğer beni yönetmek için adaysan, bu ülkede kentlerimi deprem dirençli hale getir. Bunun için gerekli planın, programın, niyetin olsun. ” şeklinde konuştu.

“Esenyurt’u deprem dirençli kent haline getirmek mümkün”

Türkiye’nin deprem direnci bakımından başarılı olan diğer ülkelerden bir eksiğinin olmadığını vurgulayan Prof. Görür şunları ekledi:

“Esenyurt’u depreme dirençli kent haline getirmek mümkün. Bakın dünyada ‘deprem dirençli kentler’ oluşturmayı analitik düşünen çağdaş insanlar başarıyor. Örnekleri: Japonya, Meksika, Arjantin, Venezuela, İtalya. Bütün bu bölgelerde Türkiye’de görülen depremlerden daha büyük depremler oluyor. Bu ülkelerde yaşanan depremlerde 3-5 kişi tesadüfen hayatını kaybediyor. Şu detaya özellikle dikkat çekmek istiyorum o ülkelerin birçoğunun ekonomisi bizden iyi değil, üstelik bilim ve teknolojileri de bizden daha iyi değil.”

Hibya Haber Ajansı