Savaş başladığından bu yana İsrail ile deniz ticaretinin yüzde 50 azaldığını ifade eden Bakan Bolat'a Mehmet Emin Ekmen yanıldığını belirterek şu cevabı verdi:

“Maalesef Bakan’ın sahip olduğu bilgiler doğru değil. Aşağıda resmi verilerle İsrail ile yapılan ithalat ve ihracat rakamları var. Maalesef Ekim’den bu yana İsrail ile yapılan ihracat da ithalat da artmış. Bir kez daha söylüyoruz. Biz ürünleri boykot ediyoruz, siz de ticareti azaltın. Gıda ve İlaç dışında İsrail’e mal sevkiyatını durdurun.”

Ekmen’in yayınladığı tabloda yer alan birikimli toplama bakıldığında Kasım sonu itibariyle toplamda 899 bin 865 konteyner ithalat ve ihracat için gelip gitti. Bu sayı Eylül sonunda ise 745 bin 259 oldu. Aylık bazda bakıldığında ise Eylül sonunda 77 bin 493 iken Ekim sonunda 86 bin 337 oldu. Kasım ayında ise boykotun ve savaş ortamının etkisiyle ticaret hacmi, artış yerine biraz düşüşe geçtiği fakat Ticaret Bakanı Bolat'ın iddia ettiği gibi ihracattaki kısmi azalmanın yüzde 50 oranında olmadığı belirtildi.

Hibya Haber Ajansı