Çin Dışleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Filipinler’in Çin’i taviz vermeye zorlamak için bazı büyük ülkelere bel bağlamasının beyhude bir çaba olduğunu ve bunun Filipinler’in kendi çıkarlarının yanı sıra bölgede barış ve istikrarı olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Sözcü Wang, bugün Çin Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın toplantısında, Filipinler'in bir süredir Güney Çin Denizi'ndeki gerilimi artırdığını, Ren'ai Resifi'ndeki statükoyu değiştirmeye çalıştığını ve Çin üzerinde baskı kurmak için bölge dışı güçlerden destek almaya çalıştığını kaydetti.

Sözcü şu ifadeleri kullandı:

“Filipinler gerçeği örtbas etmek için ne kadar yanıltıcı eylemlerde bulunursa bulunsun gerçek değiştiremeyecek: Filipinler daha önce Ren’ai Resifi’ne yasadışı olarak konuşlandırılan savaş gemisini çekme sözü vermişti, ancak 24 yıl geride kalmasına rağmen bu söz yerine getirilmedi. Çin ve Filipinler, Güney Çin Denizi’nde istikrarının korunması için Ren’ai Resifi meselesinin uygun bir şekilde çözülmesi konusunda fikir birliğine varmıştı. Fakat bir kez daha taahhütlerinden dönen Filipinler, Ren’ai Resifi’ne yasa dışı olarak konuşlandırılan savaş gemisinin tamirinde kullanılacak malzemelerin taşınması için sürekli bir şekilde resif sularına savaş gemileri göndererek burada kalıcı bir işgal gerçekleştirmeye çalışıyor. İşte bu nedenle iki ülke arasındaki ilişkiler gerginleşiyor.”

Filipinler dahil olmak üzere ASEAN ülkeleriyle diyalog ve istişare yoluyla Güney Çin Denizi’ndeki barış ve istikrarı kararlılıkla korumakta olduklarına dikkat çeken sözcü, Çin’in toprak bütünlüğü, egemenliği ve denizde hak ve çıkarlarının korunmasından taviz vermeyeceğini kaydetti.  

Hibya Haber Ajansı