USD/TRY: Fed'in önümüzdeki yıl faiz indirim beklentilerinin (Geçen haftaki toplantıda 75 baz puanlık faiz indirimi bekleniyordu) iyimser olup olmadığı  tartışılırken, risk iştahındaki pozitif hava sürüyor. Borsalarda alım iştahı devam ederken, Dolar güçsüz. Dolar endeksi (DXY) dün %0,4 oranında düşüş kaydetti. Diğer yandan, ABD on yıllık tahvil faizi de %4'ün altında kalmaya devam ediyor. Bu arada Dün ultra gevşek para politikasını sürdüren ve negatif faizden ne zaman çıkılacağına dair ipucu vermeyen Japonya Merkez Bankası'nın kararı da önemli idi. Bu sabah ise Çin Merkez Bankası beklendiği gibi gösterge kredi faiz oranlarını değiştirmedi. Öte yandan, Orta Doğu'daki gerginlik bir taraftan da izlenirken, Brent Petrol 80 USD'nin hafif altında. Yurtdışı veri takviminde bugün ABD'de Conference Board tüketici güveni endeksi ve ikinci el konut satışları öne çıkıyor. Yurtiçinde ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye için yaptığı değerlendirmenin izlendiği günde gösterge tahvilde kısmi yükseliş gözlense de , 5 yıllık CDS'imizde iyileşme eğilimi sürdü. Dolar/TL'de ise 29,0 seviyesinin hafif üzerindeki hareketlilik devam etti. Kur dün 29,09 seviyesinden tamamladı. Günün geri kalanında dünkü kapanış seviyesi etrafında sınırlı hareketlilik gözlenebilir. Bugünkü sabahtan TÜİK tarafından açıklanan aralık ayı tüketici güven endeksi verisi izlendi. Buna göre; tüketici güven endeksi, Kasım ayında 75,5 iken Aralık ayında %2,6 oranında artarak 77,4 oldu.

EUR/USD: Geçen haftaki güvercin Fed'in etkisi devam ederken, Dolar'daki güçsüzlük eğilimi de sürüyor. Öte yandan, Euro Bölgesinde ise dün açıklanan Kasım ayına ilişkin nihai Tüketici Fiyat Endeksi aylık %0,6 azalırken, yıllık %2,9'dan %2,4'e geriledi. Veri sonrasında konuşan ECB üyesi Villeroy da faiz artırımının sonuna gelindiğini belirtti ancak faiz indirimi için herhangi bir zaman belirtmedi. Öğleden sonra ABD'de açıklanacak ikincil öneme sahip veriler kısmi oynaklık yaratabilecekken, dün %0,5 oranında artarak 1,0981 seviyesinden kapatan EURUSD'de 1,1020 direnç olarak izlenebilir. Öte yandan, olası düşüşlerde 1,0940 ve 1,0890 sıralı destekler olarak takip edilebilir.

XAU/USD: Geçtiğimiz hafta güvercin Fed toplantısının ardından psikolojik 2.000 bölgesinin üzerine çıkan ve bunun üzerinde kalmaya çalışan değerli madende söz konusu seviyenin üzerinde dirençli görüntü korunurken, dün gelen alımlarla Ons Altın günü %0,7 oranında primle 2.040 seviyesinden tamamladı. Şu aşamada ABD tahvil faizinin %4'ün altında kaldığı, Dolar'ın güç kazanamadığı ortamda değerli madende yükseliş isteği sürebilir. Alıcılı görüntünün korunarak 2.048 yakın direncin kırılması durumunda da 2.068 hedef olabilir. Öte yandan, olası düşüşlerde 2.021 destek olarak izlenebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı