Kamuda istihdam etmek üzere 1999 yılında başlatılan DMS (Devlet Memurluğu Sınavı) 2001’de KMS (Kurumlar için Merkezi Eleme Sınavı) olmuş ve son olarak 2002 yılında KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) haline geldi. Getirilen sınavların temel amacı, kamuda istihdam ettirilecek kişinin belirlenmesinde şeffaf ve adil olunması, ortaya çıkan rekabetle personel yeterlilik ölçütünün en üste taşınması hedeflendi.

7 ay geçmesine rağmen kaldırılmadı!

Dem Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar’ın meclise gönderdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu sınav ile “liyakat” ölçütünün sorgulanması gerekirken, 2016 yılında kamu personeli alımlarında getirilen “mülakat sınavı” sistemi az olsa da var olan liyakat ölçütünü tümden ortadan kaldırmıştır. Kamuoyunda iktidar hariç tüm kesimleri tarafından eleştirilen “mülakat” sistemi özellikle gençler açısından kamuda görev alma umudunun azalmasına sebebiyet vermiştir. Toplumda neredeyse tamamında dile getirilen mülakat sistemi il ilgili rahatsızlık mevcut iktidar tarafından da anlaşılmış olacak ki 2023 Genel Seçimleri öncesi mülakat sisteminin kaldırılacağını deklare etmişlerdir. Fakat seçimin üzerinden yedi ay geçmesine rağmen konu hakkında bir gelişme gözlenmediği gibi yapılan bazı açıklamaların “mülakat sisteminin” devam edeceği yönünde algıların yaygınlaşmasına neden olmuştur.

Bu bağlamda:

Kamuda istihdam etmek üzere yapılacak olan atamalar öncesi gerçekleşen mülakat sınavını kaldırmayı düşünmekte misiniz? Eğer mülakat sınavı kaldırılacak ise ne zaman kaldırmayı düşünmektesiniz?

2016-2023 yılları arasında KPSS sınavından 90 ve üzeri puan aldığı halde mülakat puanı ile ataması gerçekleşmeyen kişi sayısı kaçtır? Bu kişilerin ilgili bakanlıklara göre dağılımı nedir?

2016-2023 yılları arasında KPSS sınavından 70 ve altı puan aldığı halde mülakat puanı ile ataması gerçekleşen kişi sayısı kaçtır? Bu kişilerin bakanlıklara göre dağılımı