WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
EKONOMİ

Piyasalarda yıl başı öncesi düşen hacimlerle sakin bir seyir gözlemleniyor

ABD’de 2023 yılının 3. çeyreğine ilişkin nihai büyüme verisi beklentilerin altında %4.9 olarak açıklandı. Fed son toplantısı sonrasında büyüme de sert bir yavaşlama beklediğini söylemişti.

Piyasalarda yıl başı öncesi düşen hacimlerle sakin bir seyir gözlemleniyor
Paylaş:

ABD’de 2023 yılının 3. çeyreğine ilişkin nihai büyüme verisi beklentilerin altında %4.9 olarak açıklandı. Fed son toplantısı sonrasında büyüme de sert bir yavaşlama beklediğini söylemişti. Büyümede ki yavaşlamanın ne kadar sert olacağını 4. çeyrekte daha net göreceğiz. Ancak gelen öncü veriler büyümenin 4. çeyrekte Fed beklentisinin üzerinde gerçekleşeceğini gösteriyor. Haftalık işsizlik başvuruları ise 214K’lık beklentiye karşı 205K olarak açıklanırken istihdamın hala çok güçlü kaldığını gösterdi. Philadelphia Fed imalat endeksi beklentilerin altında -10.5 puan olarak açıklanırken, -3.3 puan beklenirken, CB öncül endeks ise aylık bazda aylık bazda beklentiler dahilinde %0.5 azaldı. Gelen verilerin ardından dolar endeksinde değer kayıpları yaşanırken ABD 10 yıllık tahvil faizleri önce düşüş göstermesine karşın hafif yükselerek günü %3.90 seviyesinden kapattı.  Piyasanın Fed’in faiz indirimini aşırı bir şekilde fiyatlaması pariteler üzerinde anlamsız hareketlere sebep olacaktır. Burada ABD 10 yıllık tahvil faizinde %3.70’in altında bir hareket beklememekle birlikte %4.00’lerin üzerine çıkması halinde küresel bazda güçlü dolar hikayesinin geri dönmesini bekleyen taraftayız. Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, enflasyonun %2’ye gelmeden uzun bir süre daha faiz oranlarında bir indirimden bahsetmek için çok erken olduğunu söyledi. ABD büyüme verisi sonrası dolar endeksinin değer kaybetmesinin ardından Eur/Usd ve Gbp/Usd paritelerinde yükseliş yaşadı. Değerli madenler gümüş ve altın ABD 10 yıllık tahvil faizi ve dolar endeksindeki düşüşe paralel olarak sınırlı alım gösterirken bugün ABD’den gelecek veriler yön belirleyici olabilir. Angola’nın dün OPEC’ten ayrıldığını açıklamasının ardından satış yaşayan petrol fiyatları, Yemen'deki Husi isyancıların bölgedeki gemilere yönelik saldırılarını artırmasının ardından tekrar yükselişe geçti. Angola OPEC içerisinde günde 1.1 milyon varil üretime sahipti. OPEC’in ise günlük üretimi 30 milyon varil. Angola’nın üretimdeki payı %3’e denk düşmekte. Bu yüzden piyasalar ilk etapta buna tepki verse de sonrasından arz tedarikinde yaşanan sıkıntıları fiyatladı diyebiliriz. OPEC’te çatlak sesler ve ayrılıkçı söylemler olmazsa petrol fiyatları Angola’yı göz ardı ederek yükselişine devam edebilir. Avrupa borsaları dünü sınırlı düşüş yaşayarak kapatırken ABD borsaları ise dünü alıcılı kapattı. Asya borsaları ise Japonya Nikkei endeksi hariç günü satıcılı tamamladı. Japonya’da gece gelen ulusal çekirdek TÜFE yıllık bazda beklentiler dahilinde %2.5 olarak açıklandı. Pazartesi günü piyasalar Christmas nedeniyle kapalı olacak.

Bugün ABD’de Fed’in enflasyon noktasında önem verdiği verilerden olan çekirdek PCE fiyat endeksinin aylık bazda %0.2 açıklanması beklenirken, yıllık bazda çekirdek PCE fiyat endeksinin %3.5’ten %3.4’e düşeceği tahmin ediliyor. Hem büyümeyi hem enflasyonu harcamalar yoluyla etkileyecek verilerden dayanıklı mal siparişleri aylık bazda %2.4 beklenirken, yıllık bazda çekirdek dayanıklı mal siparişlerinin %0.1 geleceği tahmin ediliyor. Gelecek veri özellikle enflasyon cephesi için yakından takip edilecektir. Kişisel harcamalar aylık bazda %0.3 beklenirken, kişisel gelirlerin ise aylık bazda %0.4 geleceği öngörülmekte. Açıklanacak diğer verilerde yeni konut satışları 689 bin adet beklenirken, Michigan tüketici güven endeksinin ise 69.4 puan açıklanması bekleniyor. Sabah İngiltere’den gelen verilerde 2023 yılının 3. çeyreğine ilişkin nihai büyüme verisi beklentilerin altında kalarak İngiliz ekonomisi %0.1 daraldı. Perakende satışlar ise aylık bazda beklentilerin üzerinde %1.3 artış kaydetti.

Kaynak Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı

Bu haber WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

EKONOMİ Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.