İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ, “İstanbul Yenileniyor” uygulaması kapsamında, 14 Nisan 2023’te temeli atılan kentsel dönüşüm projesi “Kartal Kaper Sitesi”nin daire eşleştirmelerini kura ile belirledi.

Kaper Sitesi’nin yenilenmesiyle yaklaşık bin 200 vatandaşın güvenli yuvalarına kavuşacağının altını çizen İmamoğlu, “Yapmamız gereken, başarmamız gereken ve sonuçlandırmamız gereken çok işimiz var” diye konuştu.

Depremin, Türkiye ve İstanbul’un hafızasına 17 Ağustos 1999’da kazındığına dikkat çeken İmamoğlu, “O günden beri de İstanbul'da, herkes bir gayret içerisinde. Hiçbir gayreti küçümsemiyorum. O dönemin hükümetinden başlayın, sonraki hükümetler, yöneticileri, aynı zamanda belediye başkanları, hem o dönemin partileri hem sonraki dönem hizmet edenler… Biz de hep birlikte hizmet ediyoruz. Bu hizmetin yok sayılması mümkün değil, ama eksiklerimizi görmek, hatalarımızı görmek ve ona göre de bir yol yürüyüş biçimini ortaya koymakla da yükümlüyüz” şeklinde konuştu.

“Kiptaş, kar amacı gütmeden hizmet üretiyor”

İstanbul'u depreme hazırlamanın ve riskli yapıları yenilemenin, kendileri için önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu belirten İmamoğlu, bu kapsamda Kiptaş’ın mahalle aralarına da girerek tek yapı dönüşümlerine başladığını aktardı. İmamoğlu, bu süreçte Kiptaş’ın kar amacı gütmediğine de vurgu yaptı.

“Bzim bu dönem gitmeye niyetimiz yok”

Hızlı tarama yöntemiyle, ziyaret ettikleri 113 bin binanın 35 bine yakınının depreme dayanıksız olduğunu tespit ettiklerinin bilgisini paylaşan İmamoğlu, özetle şunları söyledi:

“Bu anlamda, İBB olarak, her konuda vatandaşımızın önüne, ortak akılla hizmet üretmek ve iş üretme konusunda kararlılığımızı ortaya koyuyoruz. Şunu da ifade edeyim: Seçim dönemi iş açıklayan ve seçim dönemi projeyi önceleyen ya da seçim dönemi finans kaynaklarını anlatan… Hatta bazen ben bile yani utanıyorum. Niye utanıyorum? İşte, ‘300 bin sosyal konut, 400 bin sosyal konut, 500 yüz bin falan…’; bunlar havada uçuşuyor. Bunlara gerek yok. Seçim başlıyor diye hem de İstanbul özellikle manşete atılarak, ‘İstanbul, İstanbul…’ Sanki İstanbul, Patagonya’da bir yer yani. İstanbul hepimizin. İstanbul'da da Belediye Başkanı var. Bir Allah'ın günü, ‘Sizin masanız ayrı, bizim masamız ayrı’ dedik mi? Demeyiz. İstanbul Belediye Başkanlığı kimin Allah aşkına? Milletin, 16 milyon insanın. Seçimle gelir, yarın da gider. Bizim bu dönem gitmeye niyetimiz yok; Cenabı Allah'ın izniyle, görevimize daha devam edeceğiz.”

“Askeri alanlara lüks konutlar yaptılar; yanına yaklaşamazsınız”

''Milleti aldatmaya gerek yok.'' diyen İmamoğlu, ''Milletin sorununu, kendi sorumlu olduğu yerde çözmek zorundayız. Lüks konut… Bakın askeri alanlar, İstanbul'da tek tek imara açıldı. Ve Büyükşehir Belediyesi yok sayılarak yapılıyor. Yüzde 85’i lüks konut. Yanına yaklaşamazsınız. 15-20 milyondan aşağıya konut bulamazsınız orada üç odası olan. Onun için, bunlar halkçı çözümler değil. Biz halkçı çözümler üretirsek, milleti mutlu edebiliriz. O tarafındayız bu işin.Vatandaşımızın beklediği huzur, güven ortamını daha fazla yaşatacağız size.” ifadelerinde bulundu.

''Yeni dönemdeki göreve talip olduğumu buradan iddiayla ifade ediyorum''

Sözlerinin devamında İmamoğlu, ''Başta deprem meselesinin çözümüyle ilgili olsun, daha büyük hedeflere hep birlikte yürümenin büyük bir gururunu ve keyfini şimdiden hissediyorum. Yeni dönemde yüz binlerce yurttaşımızı, aynen Kaper Sitesi'nde olduğu gibi, güvenli yuvalarına kavuşturmanın heyecanıyla beraber, yeni dönemdeki göreve talip olduğumu buradan iddiayla ifade ediyorum. Allah bizi mahcup etmesin.” dedi.

Konuşmaların ardından, Bakırköy 23. Noter başkatibi Nurettin Aytekin’in gözetiminde daire çekilişlerine geçildi. İlk 3 talihli İmamoğlu, Yüksel ve Kurt’un çektiği kuralarla belli oldu.

Hibya Haber Ajansı