Noel tatili ile birlikte yatırımcıların, ana endekslerdeki düşük hacimleri ve dar spreadleri bakarak gördüğümüz piyasadan uzaklaşmış görünüyorlar. Son açıklanan veriler de; Mevsimsellikten arındırılmış Çekirdek PCE, aylık %0,1 ve yıllık %3,2 ile beklentilerin biraz altında geldi. Aynı zamanda, ABD GSYİH'si üçüncü çeyrekte %4,9'luk artışla beklenenden zayıf olmasına rağmen 2024 için faiz indirimi ihtimalini artırdı.

2023’de Metallerde nasıl geçmiş bakalım; Çin'in karantinadan döneceğine dair ilk iyimserlik yılın ilk yarısında dağıldı ve metallerin çoğu ikinci yarıda zor ticaret koşullarında değer kazanamadı. LME’de işlem gören altı ana metalin performansını izleyen LME Endeksi, şu anda yılbaşına göre yaklaşık %7 düşüş yaşamış durumda. Halen momentum kazanmaya devam eden son yükseliş sayesinde yalnızca bakır yılı fiyat pozitif bölgede tamamlama yolunda ilerliyor.

Çin, karantinadan hızla geri dönemedi ve son yıllarda metal talebinin büyük bir itici gücü olan ülkenin emlak sektörü, ağır çekimde bir krize hapsolmuş görünüyor. Avrupa'daki fabrikalar 18 aydır daralma faaliyetlerinde bulunduklarını bildirdiler ve en son satın alma yöneticileri endeksleri (PMI'ler) euro bölgesi bloğunun şu anda resesyonda olduğunu gösteriyor. ABD imalat sektörü, endüstrinin yüksek borçlanma maliyetleriyle boğuşması nedeniyle art arda 13 aydır daralma bölgesinde bulunuyor. Üç büyük küresel ekonomideki zayıf aktivite ve güçlü doların birleşimi, ana metal kompleksinde önceki fiyat düşüşlerini belirleyen türden bir makro karışım oldu.

Çin'de görünür envanter düşük ve güçlü gibi görünen ithalatların görünürdeki etkisi çok az. Bu kadar metal nereye gidiyor? Daha geniş imalat sektörü suyu arıtıyor gibi görünse de, yeşil talep segmentleri gelişiyor. Yeni enerjili otomobil satışları Kasım ayında bir önceki yıla göre %39,8 artış göstererek Ekim ayındaki %37,5'lik artışı geride bıraktı ve ülkenin toplam otomobil satışlarının %40'ını oluşturdu.

Çin, iklim hedeflerine ulaşmaya çalışırken hızla güneş ve rüzgar enerjisi üretim kapasitesini geliştiriyor. Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'ne göre, ülke bu yıl ABD'deki toplam kurulu kapasite kadar yeni güneş enerjisi kapasitesi inşa edecek. Bilgi sağlayıcı Shanghai Metals Market'e göre, Çin Devlet Şebekesinden ve yenilenebilir enerji sektöründen gelen güçlü siparişler, ülkenin bakır kablo ve tel üreticilerinin işletim oranlarını geçen ay %92 gibi rekor bir seviyeye yükseltti. Metallere yönelik yeşil enerji talebi, özellikle Çin dışındaki dünyada, buradan itibaren daha da hızlanacak ve metal kompleksine önemi giderek artan yeni bir döngü hızlandırıcı sağlayacak.

Yılın ikinci yarısında metallerin çoğu yatayda kalırken nikel düşmeye devam etti. LME nikeli yılın başından bu yana %45 oranında düşerek, ana metaller grubunda öne çıkan düşük performansa sahip oldu. Tedarik farklılaştırıcıdır. Metalin elektrikli araç akülerinde kullanılması nedeniyle nikel kullanımı hızla artıyor olsa da, Endonezya'daki üretim artışının etkisiyle arz daha da hızlı artıyor. Uluslararası Nikel Çalışma Grubu'na göre, ülkenin madencilik üretimi bu yılın ilk 10 ayında %29 oranında artarken, pil-girdi ara ürünlerindeki üretim artışı %71 ile hala daha güçlü seyrediyor.

Panama hükümetinin bu ayın başlarında First Quantum tarafından işletilen Cobre Panama madenini, yüksek mahkemenin şirketin lisansının anayasaya aykırı olduğuna karar vermesinin ardından kapatma kararı tamamen beklenmedikti. Artışı henüz yeni tamamlanan bu kadar büyük bir madenin kaybı, bakırın arz-talep dinamikleri hakkında kolektif bir yeniden düşünmeye yol açtı ve son dönemdeki fiyat artışına katkıda bulundu.

Çinko da en azından kısmen Rusya'daki Ozerny madeninde çıkan yangın nedeniyle toparlanıyor. Madenin, Kasım ayındaki yıkıcı yangından önce gelecek yıl küresel arza en büyük katkıyı sağlaması bekleniyordu. İşletmeye almanın bir sonraki duyuruya kadar ertelenmesiyle, yılın ilk yarısında çinko fiyatları üzerinde baskı oluşturan beklenen arz dalgası oldukça azalmış görünüyor.

Manşette öne çıkanlar

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Nominal dolar bazında dünyanın en büyük 17. ekonomisi durumundayız. Satın alma paritesine göre dünyanın 11. büyük ekonomisiyiz. 2023 yılında büyüme devam ediyor. 3 çeyreklik, 9 aylık büyüme performansımız yüzde 4.7. Yıl sonu itibarıyla 4.4 büyümeye yakalayacağımıza inanıyoruz.” dedi.

Atlanta Fed'in GDPNow modelinde, ABD'nin 2023 yılı dördüncü çeyrek dönemine ilişkin GSYH tahmini geriledi. Atlanta Fed GDPNow modelinde, ABD ekonomisi için 2023 yılı dördüncü çeyrek GSYH tahmini yüzde 2,7'den yüzde 2,3'e indi.

2024 yılında orta halli iyi bir yıl beklediğini dile getiren Moody’s Analytics’in Başekonomisti Mark Zandi, ekonominin büyümeye devam edeceğini ve aşağı yönlü bir hareketten kaçınacağını dile getirdi. Zandi, "2024 iyi bir yıl olacak diye düşünüyorum ve benim bu fikre sahip olmamın sebebi ABD’de tüketicilerin tüketmeye devam etmesi ve bu devam ettiği sürece ABD ekonomisi de iyi olacak diye düşünüyorum" diye konuştu.

Ekonomi politikasındaki normalleşme sonucu, yabancıların TL varlıklara ilgisi artıyor. Son haftalarda TL varlıklara giren yabancı tutarı 8 milyar dolara yaklaştı.

Altı ülkenin vatandaşları için her 180 günde 90 gün kadar vize muafiyeti sağlanacak. Cumhurbaşkanlığının konu ile ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, ABD, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kanada, Suudi Arabistan ve Umman'ın umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarının Türkiye'ye yapacakları turistik amaçlı seyahatlerinde her 180 günde 90 gün süreyle vize muafiyeti sağlanacak.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı