DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, dün İstanbul’da gazetecilerle bir araya geldi. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Babacan’ın gündeminde terörle mücadele, İsveç’in NATO üyeliği, ABD ile müttefiklik ilişkileri, Avrupa ve dünyada yükselen milliyetçilik gibi konular yer aldı.

Babacan’ın açıklamasında, "Öncelikle başımız sağ olsun. Arka arkaya yaşanan hadiselerde 12 şehit verdik. Çok sayıda yaralımız var. Allah hepsine rahmet eylesin. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Uzunca bir süredir bu hadiseler azalmış idi ya da tek tük oluyordu. Uzunca süredir ilk defa böyle büyük bir hadiseyle karşı karşıyayız. Tabii bu mesele, yani ‘terör’ deyince uluslararası boyutunu mutlaka dikkate almak gerekiyor. Çünkü özellikle mesele PKK ise ya da daha geniş anlamda Türkiye'yi etkileyen, Türkiye'yi hedefleyen terör örgütleri ise, bu örgütlerin hep yayıldığı geniş bir coğrafya var ve bu geniş coğrafyayı dikkate almadan terörle mücadele, terör eylemleriyle mücadele o kadar kolay bir iş değil. Bunun bu uluslararası boyutunu mutlaka dikkate almak gerekiyor.” dedi.

“Terörle mücadeleye kapsamlı bir yaklaşımın şart olduğunu ifade eden Babacan, "‘Terör’ deyince, terörle mücadele deyince aslında iki tane kilit kavramı ben çok önemsiyorum. Bunlardan bir tanesi meselenin kök sebeplerine inebilmek. Bir başka önemli konu da bu mücadelede örgütleri yalnızlaştırabilmek. Yani iki tane önemli kavram var burada. Yalnızlaştırmaktan bahsediyorsak işte tam da o noktada bu konuyla ilgili olan ülkelerle olan sağlam bir siyasi diyalog, iyi bir diplomasi trafiği mücadelede çok önemli unsurlar. Karşınızda elinde silah olan, mühimmat olan gruplar varsa tabii ki güvenlik boyutu önemlidir. Tabii ki işin içinde silaha karşı silahlı mücadele unsurları tabii ki önemlidir ama bunu sadece o perspektiften yaklaştığımızda bu meselenin çözülmediği, çözülemeyeceğini de gördük, yaşıyoruz. Yıllardır, on yıllardır yaşıyoruz. Dolayısıyla çok daha kapsamlı bir yaklaşımın şart olduğunu hep söyledim, söylüyorum.” şeklinde konuştu.

 

Hibya Haber Ajansı