Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’li bir kuruluşa ve iki kişiye karşı önlem alacaklarını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, olağan basın toplantısında, ABD tarafından yayımlanan Xinjiang’daki insan haklarına ilişkin yıllık raporu değerlendirdi.

ABD’nin Xinjiang’la ilgili dezenformasyon yaydığına ve sözde Xinjiang’ın insan hakları meselesi bahanesiyle Çinli yetkili ve işletmelere yasadışı yaptırımlar uyguladığına işaret eden Mao, ABD’nin girişimlerinin Çin’in iç işlerine ciddi müdahale ettiğini, uluslararası yasa ve uluslararası ilişkilerin temel normlarına aykırı olduğunu, Çin’i karaladığını  ve ilgili Çinli yetkili ve işletmelerin meşru hak ve çıkarlarına ciddi zarar verdiğini kaydetti.

Mao, Çin’in buna kesinlikle karşı çıktığını, bu girişimleri şiddetle kınadığını ve bunun için ABD nezdinde ciddi girişimlerde bulunduğunu ifade etti. Mao sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çin Halk Cumhuriyeti’nin Yabancı Yaptırıma Karşı Çıkma Yasası’na göre Çin, uzun süredir Xinjiang’la ilgili hassas bilgiler toplayan ve ABD'nin Xinjiang’a karşı yasadışı yaptırımlar uygulamasına ‘delil’ sağlayan ABD’li istihbarat ve veri şirketi Kharon'a, aynı zamanda şirketin Araştırma Direktörü Edmund Xu ve ABD İleri Savunma Araştırma Merkezi eski araştırmacısı Nicole Morgret dahil iki kişiye karşı önlem alacak. Söz konusu iki kişinin Çin’e girmesi yasaklanacak. Kharon şirketi ve adı geçen iki ABD vatandaşının Çin’deki tüm varlıkları dondurulacak, Çin’deki tüm örgüt ve kişilerle olan ticaret ve işbirliği faaliyetleri askıya alınacak.”

Mao ayrıca, ABD’ye Çin’i karalama girişimlerini durdurup, Çinli yetkililere ve işletmelere yönelik tek taraflı yasa dışı yaptırımları kaldırma ve sözde “Uygurları Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası” gibi yanlış yasa tasarılarını uygulamayı durdurma çağrısında bulundu. 

Hibya Haber Ajansı