Antik İpek Yolu'nun başlangıç ​​noktası olan Xi'an'ın, Batı Çin'de tarih ve kültür açısından zengin, gelişen bir metropol olduğu belirtildi. Tang Hanedanlığı döneminde (618-907) Chang'an olarak anılan şehir, çeşitli ülkelerden yabancı tüccarların, elçilerin ve öğrencilerin ilgisini çekmişti.

Bin yılı aşkın bir süre sonra Çin, uzun süredir devam eden geniş istişare, ortak katkı ve ortak fayda ilkelerini takip ederek BRI'yi önerdi.

Şu anda kuzeybatıdaki Shaanxi eyaletinin başkenti olan Xi'an, mayıs ayında Çin-Orta Asya Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı. Altı ülkenin liderleri, Çin-Orta Asya ilişkilerinin gelecekteki gelişimi için bir plan çizen Xi'an Deklarasyonu'nu ortaklaşa imzaladı. Ticaretin ve bağlantının artırılmasına yönelik yeni bir adıma işaret ediyor.

O tarihten bu yana, Çin'in en büyük demiryolu konteyner tersanelerinden biri olan Xi'an Uluslararası Liman İstasyonu, Çin ile Orta Asya ülkeleri arasındaki ticaret ve lojistik alışverişlerinde kayda değer bir artışa tanık oldu.

Xi'an genel müdürü Yuan Xiaojun, "Çin-Orta Asya Zirvesi'nin ardından Çin ile Orta Asya arasındaki ticaret ve lojistik alışverişlerinin sıklığında kayda değer bir artış oldu ve mallara olan talep giderek artıyor." dedi.

Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Çinli mühendisler, 2013-2016 yılları arasında Özbekistan'da Qamchiq Tüneli'ni inşa etti. Bu tünel, Özbekistan'ın başkenti Taşkent ile doğudaki Andican şehri arasındaki seyahat süresini önemli ölçüde yalnızca altı saate indirdi.

Orta Asya'nın en uzun demiryolu tüneli olan Qamchiq Tüneli'nin açılması, bir zamanlar diğer ülkelerden sapmaların gerekli olduğu Özbekistan'da ulaşımın durumunu değiştirdi. Aynı zamanda yerel halkın yaşamlarını da iyileştirdi.

Çin, Kırgızistan ve Özbekistan, BRI kapsamında bir sınır ötesi demiryolu inşa etmeyi planlıyor ve Andijan, Özbekistan'da bir demiryolu terminali olacak. Gelişmekte olan sanayi şehrinin uluslararası bir ulaşım merkezi haline gelmesi umut ediliyor.

Hibya Haber Ajansı