Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ekipleri, gerçekleştirdikleri çalışmalar ile doğanın korunmasını sağlamaya devam ediyor. Giderek artan yapılaşma sebebiyle en büyük problemlerden birini inşaat ve yıkıntı atıkları oluştururken, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi kurduğu Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi ile kentte oluşan hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntı atıklarının takibini sağlıyor.

2023 yılı içerisinde, İnşaat ve Yıkıntı Atığı Geri Kazanım Tesislerine, 162 bin 653 ton inşaat/yıkıntı atıklarının kabulü yapıldı. İnşaat ve Yıkıntı Atığı Geri Kazanım Tesislerinde bulunan inşaat ve yıkıntı atıklarından 132 bin 306 ton geri kazanılmış ürün elde edildi.

Geri dönüştürülen inşaat ve yıkıntı atıkları, belediyenin yol, otopark, yürüyüş yolu, yeşil alanlardaki sert zemin vb. uygulamalarında, kanalizasyon çalışmalarında ve yeni yapılan inşaatların temel dolgularında ve düzenli depolama lotunda günlük örtü malzemesi olarak kullanılarak, hem çevresel kirliliğinin önüne geçilmiş, hem de doğal kaynaklarkorunmuş oldu.

İnşaat ve yıkıntı atıklarının denetimlerinde ise İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Çevre Denetim Ekibi 2023 yılında 124 adet hafriyat denetimi ve kontrolü yaparak toplam 189 bin 885 TL cezai işlem uyguladı.

Ayrıca ekipler tarafından, Eskişehir genelinde yıl boyunca birçok farklı noktada yapılan temizlik çalışmalarında toplam 11 bin 418 ton atık temizlenerek, tesislerde bertaraf edildi. Bitkisel atık yağ denetimlerini de 14 ilçede sürdüren ekipler Eskişehirlilerin ve şehrimize gelen turistlerin yoğun ilgi gösterdiği restoran, kafe ve gıda satışı yapan 239 işyerinde denetimler gerçekleştirdi.

İşyerlerine bitkisel atık yağ sözleşmesi olmayan işletmelere bitkisel atık yağları toplayan firmalar ile sözleşme yapmaları ve atık yağlarını lisanslı firmalara vermeleri yönünde uyarılarda bulunularak gerekli bilgilendirilmeler yapıldı.

Çevre bilincine sahip, çevreye duyarlı, örnek birer çevre dostu çocuklar geliştirilmesine yönelik eğitimler kapsamında ise 2023 yılında toplam 30 okulda 1474 öğrenciye eğitim verildi.

Ayrıca 2017 yılında faaliyete geçen Entegre Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisine 2023 yılında toplam 23 okul ve 691 öğrenci ziyarette bulunmuş, öğrencilere tesis hakkında bilgiler aktarılarak, atıkların kaynağında ayrıştırılması, atık bertarafı konularda eğitimler verildi.

11 Haziran’da ise Dünya Çevre Günü, sürdürülebilir, doğa ile uyumlu, daha temiz, daha yeşil yaşam vurgusuyla Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkında düzenlediği Çevre Çocuk Şenliği ile kutlandı.

Sıfır Atık Projesi ve Ambalaj Atıklarının Yönetimi kapsamında belediye birimlerine 25 adet geri kazanılabilir atık toplama ünitesi yerleştirildiğini belirten yetkililer, okullara yerleştirilen atık pil kutuları ile 2023 yılında Eskişehir ili genelinde 4 bin 520 kg atık pil toplandığını belirtti.

Yıl içinde 21 adet Çevresel Etki Değerlendirme Raporu incelenerek görüş bildirildiğini ifade eden yetkililer, olumsuz görüş verilen 4 adet proje için de hukuki süreç başlatıldığını, ayrıca geçtiğimiz yıllarda ÇED Olumlu kararının iptali için açılan 4 davanın da bu yıl içinde kazanıldığını vurguladı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin Mamuca’da kurduğu GES hakkında bilgi veren yetkililer, 999 KW’lık güce sahip olan güneş enerjisi santralinin 18 Kasım 2019 tarihinden itibaren bugüne kadar 6 milyon 442 bin 367 kwh elektrik enerjisi ürettiğini, bu enerjininbelediyenin tüketilen enerjisinden çıkartılarak, elektrik enerjisinden tasarruf sağlandığını ifade etti. 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin 2020-2024 Stratejik Planına, ‘Eskişehir’in İklim Değişikliğine Duyarlılığını Artırmak’ amacı kapsamında, İklim Değişikliği Eylem planı hazırlanarak, Eylem Planının yüzde 80 oranında gerçekleştirilmesi yönündeki hedefi doğrultusunda oluşturulan Eskişehir Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planının da 2023 yılı aralık ayı sonunda tamamlanacağı belirtildi.

Hibya Haber Ajansı